Accepterat pris gör comeback

avStefan Hesserud Persson

Foto: Johnér
Nu säljs allt fler lägenheter till fast eller accepterat pris.

Under hösten har antalet lägenheter som säljs till fast eller accepterat pris ökat lavinartat i Stockholm. Avståndet mellan köpare och säljare växer.
– Köparna ställer om sina förväntningar direkt, säger Staffan Tell på Hemnet.

Den senaste månaden har bostadspriserna backat på bred front. Enligt Valueguards Hox-index rör det sig om det största prisfallet mellan två månader sedan finanskrisen 2008.

– Vi ser en väldigt tydlig avkylning på marknaden. Antalet prissänkta bostadsannonser ökar kraftigt, och andelen bostäder som tas bort innan visning minskar kraftigt. Saker som accepterat och fast pris gör comeback på marknaden efter att i princip ha varit borta under några år, säger Hemnets talesperson Staffan Tell i Svenska Dagbladets Ekonomistudion.

Ökat från 15 till 600

För tre år sedan såldes i princip alla bostäder i Stockholm under mer eller mindre hetsiga budgivningar. Under oktober 2014 förekom begreppen fast eller accepterat pris bara 15 gånger i bostadsannonser på Hemnet i Stockholms län. I oktober i år har den siffran stigit till 601.

Gapet mellan säljarnas och köparnas prisförväntningar är stort, säger Staffan Tell.

– Köparna ställer om sina förväntningar direkt när de läser i tidningen att priserna sjunker eller att marknaden viker. Säljarna tittar ofta efter vad grannen fick för tre månader sedan. Vad är toppnoteringen? Sedan håller man fast vid det. Så det finns en inbyggd tröghet i det här, säger han.

”Trendbrott”

Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, har samma uppfattning.

– Till en början såg vi att säljarna sänkte priserna, men medelslutpriserna gick inte ner. Nu ser vi att de sjunker lite. Även om det är små förändringar är det ändå ett trendbrott mot hur det sett ut senaste åren, säger hon.

Att accepterat och fast pris nu åter förekommer i bostadsannonserna är förväntat.

– Det är helt naturligt, och ganska bra med tanke på att det förekommit en del lockpriser tidigare, säger Matilda Adelborg.

Priserna på bostadsrätter har på tre år stigit med drygt 30 procent och på fem år med 57 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. För villor är prisuppgången likartad.

”Inte jättestor kris”

Mats Wilhelmsson, bostadsforskare vid KTH, ser ingen jättedramatik i att priserna nu börjat sjunka.

– Att se en 10–15-procentig nedgång skulle inte vara orimligt, inom ramen för det. Det är inte ett tecken på en jättestor kris. Det är lite över det normala, men ändå en variation av priser kring ett medelvärde, säger han till TT.

Inte heller Staffan Tell tror på en kaosartad höst, även om det kan ta ett tag innan köpare och säljare möts.

– I ena vågskålen ligger osäkerheten kring amorteringskravet och det stora bostadsutbudet. I den andra har vi fortfarande väldigt låga räntor, högre inflyttning till städerna och en gynnsam ekonomi. Jag tror inte på någon jättedramatik men en viss sättning på marknaden, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM