”En otroligt svår situation”

avJohanna Melén

MIN EKONOMI

Västerbottens landshövding Chris Heister vill se åtgärder från regeringen för att klara jobbkrisen

Arbetsstyrkan på Volvo lastvagnar i Umeå har med dagens varsel halverats.

Det säger landshövding Chris Heister och kräver att regeringen agerar.

– Det är av allra största vikt att man får ordning på den finansiella marknaden så att företag och enskilda personer kan börja handla igen, säger Heister till Aftonbladet.

Chris Heister.

Chris Heister är förutom landshövding också en av regeringens regionala samordnare med uppdrag att rapportera om hur varsel och neddragningar slår mot olika delar av landet.

Dagens varsel på Volvo lastvagnar blev ännu ett hårt slag mot en redan drabbad region.

Tredje varselomgången

– Det här är nu tredje varselomgången som kommer i Umeå. Det är en otroligt svår situation. Västerbotten är bland de värst drabbade i landet, säger Chris Heister.

I dag har hon pratat med arbetsförmedlingen i länet. För de varslades del handlar det nu om ”coachningsåtgärder”, praktikplatser och nya jobb. För Volvos del handlar det om insatser från regeringen, menar Chris Heister.

– Det stora problemet för Volvo lastvagnar är att det inte finns någon efterfrågan på lastbilar. Därför är det av allra största vikt att få ordning på den finansiella marknaden så att företag och enskilda personer kan börja handla igen.

Övervintra krisen

– Men man måste också fundera på hur man ser till så att företagen övervintrar krisen och inte tappar nödvändig kompetens. När nyckelpersoner försvinner är det väldigt svårt att få dem tillbaka. En lösning kan till exempel vara någon form av utbildning inom företaget, säger Chris Heister.

Sedan i hösas har över 1 200 anställda på Volvo lastvagnar i Umeå varslats.

Den 2 februari ska Chris Heister och landets övriga regionala samordnare lämna sina rapporter om läget i landet till regeringen.

ARTIKELN HANDLAR OM