"Infrastruktur viktigare än statsskulden"

Av: Anna Westberg, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholms Handelskammare sågar regeringens satsning på infrastruktur och menar att Sverige skulle tjäna mer på att satsa på nya vägar och spår än på att amortera på statsskulden.

”Regeringen borde använda intäkterna från försäljningen av statliga bolag för att öka anslagen till infrastruktur rejält. Sverige har en låg statsskuld. Att satsa på den eftersatta infrastrukturen är betydligt viktigare än att betala av statsskulden.

"Mer valuta för pengarna"

Det skulle ge svenska skattebetalare betydligt bättre valuta för pengarna” säger Peter Egardt, vd för Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande, skriver TT.

Bara i Stockholmsregionen saknas 100 miljarder kronor till infrastruktursatsningar, menar Egardt.

Skogsindustrin gläds

Skogsindustrierna välkomnar satsningen på glesbygdens vägar. Enligt organisationen kostar de dåliga vägarna nära 600 miljoner om året för branschen. Nu gläds organisationen åt de 400 miljoner som ska satsas på tjälsäkring, bärighet och rekonstruktion av svenska vägar.

”Att regeringen skjuter till medel till säkringen av vägar underlättar för industrin att fortsätta leverera virke och biobränsle i en hög utsträckning och hävda sig i en allt tuffare konkurrens” säger Skogsindustriernas vd Marie S Arwidson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN