Ratsit: Vi kontrollerar inte våra medlemmar

MIN EKONOMI

Datainspektionen riktar skarp kritik mot kryphålet i lagen som gör det möjligt för kreditupplysningsföretag som Ratsit AB att göra människors ekonomi sökbar på nätet för vem som helst.

Men vd Johan Forsberg förstår inte kritiken.

– Tanken är ju att man ska använda sajten vid en affärsuppgörelse. Orsaken till att man gör sökningen ska ju vara att man gör en affär med den omfrågade, säger Johan Forsberg.

Men kan inte den här tjänsten användas till annat? Som att kolla vad grannar och arbetskamrater tjänar?

– Vi kontrollerar inte varför man tar en uppgift. Kreditupplysningsföretaget har ett utgivningsbevis för databasen som därför är att likställas med en tidning. Kreditupplysningslagens paragrafer vad gäller kopieplikt och legitima skäl är därmed satta ur spel, säger han.

Oklar bolagsstruktur

På ratsit.se anges Johan Forsberg som företagets vd. Men i bolagsregistret är norrmannen Lars Ekh, 49, registrerad som verkställande direktör sedan oktober i år.

– Lars Ekh var tilltänkt som vd. Jag fick det här uppdraget för några veckor sedan, säger Johan Forsberg.

Varför är inte du angiven som vd i bolagsregistret?

– Möjligen är det så att vi skickat in ändringen men att den ännu inte gått igenom, säger han.

Johan Forsberg vill inte diskutera bolagsstrukturen med aftonbladet.se men tillbakavisar uppgifterna om att Business Check AB skulle äga Ratsit AB.

– Vi ägs inte av Business Check. Däremot är vi återförsäljare av deras information som i sin tur är en spegel av myndigheternas register.

Den som inte vill vara med i deras register får ändå finna sig i att andra kan få insyn i ens ekonomi med några tangenttryckningar.

– Alla utom de med skyddad identitet eller skyddad adress finns med här. Vi tar inte bort någon ur registret, eftersom det är en spegling av myndigheternas register. Inget läggs till och inget tas bort, säger Johan Forsberg.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM