Mellin: Börsens reaktion är bara larv

MIN EKONOMI

– läget är inte så illa

På bara några timmar gick värden för 365 miljarder kronor upp i rök.

När nervösa investerare paniksålt var Ericsson inte längre börsens största bolag.

Reaktionen saknar all sans och vett.

På torsdag nästa vecka presenterar telekomjätten Ericsson sin rapport för tredje kvartalet i år.

Siffrorna kommer inte att vara lika bra som företaget tidigare förespeglat. Därför gick koncernchefen Carl-Henric Svanberg i går morse ut och vinstvarnade.

Så heter det när vinsten tros bli lägre än väntat.

Reaktionen blev enorm. Efter bara 90 minuter hade Ericssonaktien tappat 24 procent av värdet. Det stod sig tills börsen stängde.

I praktiken betyder det att massor av människor blivit fattigare, i alla fall på papperet. Värdet på Ericsson har minskat med i runda slängar 100 miljarder kronor. Telekomjätten, som i går morse var börsetta, petades brutalt ner till silverplats, förbisprungen av klädkungarna på H&M.

Börsens reaktion är larvig. Så gräsligt att Ericsson ska nedvärderas med en fjärdedel är inte läget. Inte alls.

Vinsten under årets första nio månader är 23 miljarder kronor. Förra året var siffran 23,6 miljarder kronor. Skillnaden är blygsamma tre procent.

Under samma period har Ericsson i år fakturerat för 133 miljarder kronor, nio miljarder eller sju procent mer än förra året.

En förklaring till den minskade vinsten är av övergående natur, den svaga dollarkursen. Det slår direkt mot Ericssons kassa.

Men det som gjort investerarna, framför allt utländska, nervösa är vinsten under de senaste tre månaderna. Den har sjunkit med 3,2 miljarder kronor jämfört med samma tid 2006.

Huvudförklaringen är förändrad försäljning av Ericssons olika produkter. Bolaget säljer mer nya nät där vinsterna är lägre. Och färre uppgraderingar där man normalt tjänar mer pengar.

Men kära marknaden, nya nät kommer i framtiden att kräva uppgraderingar. Alltså kommer Ericsson att tjäna mer pengar senare. Så varför är ni så nervösa?

En bidragande orsak till att placerarna drabbades av den stora frossan är dock Ericsson själva. Det värsta marknaden vet är osäkerhet och den har Ericsson själva bidragit till tidigare genom otydlig information. Det förstärkte överreaktionen.

En fritt fallande Ericssonaktie påverkar givetvis resten av Stockholmsbörsen som gick ner med nära fyra procent i går.

Det betyder att sammanlagt 365 miljarder kronor gick upp i rök på en enda dag. Bara för att Ericssons vinst under de tre första kvartalen är 0,6 miljarder kronor lägre än förra året.

Sambandet mellan 600 borttappade miljoner och 365 000 000 000 finns. Men relationerna är orimliga, rentav löjliga. Eller hur, börsen?

lena mellin

ARTIKELN HANDLAR OM