Lånen större än man trott

Privatekonomi

Svenskarna är betydligt mer skuldsatta än man tidigare trott.

Det visar en analys av Riksbanken.

De svenska hushållens skulder har vuxit kraftigt de senaste åren och skulderna sett i relation till hushållens disponibla inkomster är högre än tidigare analyser visat. Det framgår av nya data som Riksbanken samlat in.

Det är främst låg- och medelinkomsttagare som är högt skuldsatta. Analysen visar också att fyra av tio låntagare inte minskar sin skuld och de som gör det minskar den mycket långsamt.

Högst skulder i storstäder

Riksbanken har tidigare i olika sammanhang lyft fram riskerna med hushållens höga skuldsättning både för den ekonomiska utvecklingen och den finansiella stabiliteten.

Riksbankens analys visar nu alltså att den genomsnittliga skuldkvoten, det vill säga skulderna i relation till de disponibla inkomsterna, i juli var 296 procent för skuldsatta individer och 370 procent för individer med bolån, betydligt högre än vad tidigare analyser visat.

Oavsett inkomstgrupp och oavsett om man ser till skuldsatta individer, skuldsatta hushåll eller individer och hushåll med bolån är skuldkvoten genomgående över 200 procent och högst bland låg- och medelinkomsttagare.

För hushåll med bolån visar analysen att skuldkvoten i genomsnitt är högre än 400 procent i de tre storstadskommunerna och drygt 300 procent i övriga landet.

Fyra miljoner har skulder

Materialet inkluderar alltså uppgifter om nästan fyra miljoner skuldsatta vuxna individer vilket motsvarar 52 procent av Sveriges totala vuxna befolkning. Individerna kan kopplas till drygt 1,8 miljoner hushåll.

Vad som dock saknas i Riksbankens digra material är uppgifter om förmögenheter eller värde på eventuella bostadsrätter.

De totala skulderna i materialet uppgick i juli 2013 till 2 257 miljarder kronor, av dem var 95 procent bolån.

TT/AFTONBLADET

ANNONS

Compricer hjälper dig hitta en bra och billig försäkring till ditt hem! Jämför och byt hemförsäkring här.

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

LÄS VIDARE

Har Sverige en bostadsbubbla som snart spricker?

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi