Familjeföretagarna: Vi har aldrig tävlat med varandra

MIN EKONOMI

Anna och Karin är systrar och driver ett företag tillsammans

Foto: PRISVINNANDE LEDARE Systrarna Karin Bodin och Anna Borgeryd driver tillsammans ett familjeföretag i livsmedelsbranschen. Men det var aldrig någon strid om vd-posten i bolaget.

De är uppväxta med renklämmor, norrsken och tunnbröd.

Trots det var det ingen självklarhet att systrarna Anna Borgeryd, 44, och Karin Bodin, 39, skulle ta över familjeföretaget Polarbröd.

- Det var aldrig någon strid om vd-posten, säger Karin.

Foto: I fabriken Systrarna Bodin och Borgeryd i Polarbröds bageri i Älvsbyn.

De har vunnit priser för sitt ledar­skap och vd Karin Bodin räknas som en av Sveriges mäktigaste kvinnor. Systern Anna Borgeryd är i dag branschstrateg i företaget.

Tog över 2006

Men någon rivalitet har aldrig funnits hos systrarna och arvtagarna till familjeföretaget Polarbröd.

- Nej, det är fem års ålders­skillnad mellan oss, så vi har aldrig tävlat med varandra. Det hade kanske varit annorlunda om vi fötts tätare, säger Anna Borgeryd.

Systern Karin tog över 2006 då den förre vd:n valde att sluta.

- Men våra föräldrar har alltid varit noga med att säga att vi ska göra det vi tycker är roligt, så det har aldrig varit en självklarhet. Jag utbildade mig från början till journalist och hade länge planer på att göra helt andra saker, säger hon.

Kände du någon tvekan inför att ta över företaget med din syster?

- Nej, man kan väl säga att vi båda­ två växte in i det. Vi tycker att det är jättekul att jobba ihop, Anna är begåvad och smart. Men det är en utmaning att ha nära relationer i en arbetsrelation, det är det, särskilt när det handlar om att skilja på det som är privat och det som är jobb. Ena stunden pratar vi om viktiga strategiska frågor och nästa stund dagishämtning, säger Karin.

När jag tänker familje­företag ser jag slagsmål i Gordon Ramseys ”Hells’ kitchen” framför mig. Har ni någonsin blivit öppet osams med varandra?

- Haha, nej, jag tycker att vi har hanterat det ganska snyggt. Vi är uppfostrade i en före­tagskultur där oenig­het är ett slags grundprincip. Det blir lite tungjobbat förstås, men det förfinar besluten. Att alla bara nickar och säger ja till saker är inte alltid av godo, vi gillar att debattera idéer. Så om någon hör oss diskutera en fråga är det egentligen bra! Men det är ju inte bra att flippa helt, förstås, säger Karin.

Hur skulle ni beskriva varandra?

- Jag funderar nog mer, Karin är lite snabbare. Jag är så glad över henne, att ha en så kompetent syster! säger Anna.

- Anna älskar att tänka, är lite forskartypen som samlar in fakta och hittar mönster. Jag är nog lite mer jordnära och handlingskraftig, säger Karin.

Vad hade ni för relation när ni var små?

- Väldigt bra! Det är ju ­lite åldersskillnad mellan oss, så det var sällan konflikter eller rivalitet, säger Anna.

- Jag har väl hört efteråt att jag försökte locka Anna i gräl då och då, men hon är ingen grälsjuk person, så det funkade inte så bra, säger Karin.

Vad sa era föräldrar när ni valde att ta över företaget?

- De hade nog hoppats på att det skulle bli så. Driver man familjeföretag är det ju ofta det man önskar, säger Karin och fortsätter:

- Pappa sa alltid att man skulle testa saker. Så jag testade att vara vd - och det har jag gjort i sju år nu!

1 av 2 | Foto: Hannah och Amanda i köket.

Här är fler kända syskon-företagare

Hannah Widell, 37, och Amanda Schulman, 33. Driver tillsammans produktionsbolaget Perfect day.

Peter Kamprad, 49, Jonas Kamprad, 47, och Mathias Kamprad, 44. Äger Ikano-koncernen. Hela brödraskaran är söner till Ingvar Kamprad, 87, Ikeas grundare.

Ulf Dafgård, 58, och Magnus Dafgård, 35, styr gemensamt matjätten med samma namn. Firman producerar färdigmat.

Sofie Elvestedt, 35, Jennifer Elvestedt, 28, och Pernilla Elvestedt, 28. Designsystrar som äger ­företaget Minimarket.

ARTIKELN HANDLAR OM