Börsen bävar för influensan

Aktier i rese- och transportnäringen dumpas

Oron för svininfluensan tilltog på världens börser på tisdagen efter att börjat skaka om många redan i måndags.

Aktier i rese- och transportnäringen dumpades överlag, i takt med att resevarningar började utfärdas.

Aktiestrateger, som Martin Guri på Nordea, tycker inte att man ska underskatta svininfluensan, som hittills har konstaterats i Mexiko, USA, Kanada, Spanien och Storbritannien och misstänks ha lett till cirka 150 dödsfall, alla i Mexiko.

Han ser hur transport- och reseproblem nu tornar upp sig för näringslivet i hela världen, vilket väntas dämpa den ekonomiska aktiviteten och hejda återhämtningen från den redan djupa recessionen.

Tar mer stryk

Tillgångar med risk och allt som är konjunkturberoende får i detta skede betydligt mer stryk än andra tillgångar.

– Aktier generellt sett tar mycket stryk. På branschnivå rör det allt som har med export att göra, men kanske framför allt transport och turism, säger Guri.

– Man ska inte underskatta svårigheten att hantera den här typen av epidemier. Det kommer hålla på ett tag innan det blåser över eller att man har lärt sig att leva med det, tillägger han.

Samtidigt varnar flygbolagens branschorgan IATA för att svininfluensan kan få "betydande effekter" på flygtrafiken. Varningen utfärdas i samband med presentationen av statistik, enligt vilken flygfraktvolymerna rasade med 21,4 procent och passagerartrafiken med 11,1 procent i mars jämfört med samma månad i fjol.

Upp till myndigheter

Ur finansiell synvinkel är det i första hand åtgärder som myndigheterna nu vidtar för att minska spridningen av viruset som får effekt, enligt Guri. Han pekar på hur EU-uttalanden om att man bör undvika resor till Mexiko och USA skakat om många.

– Hur allvarliga konsekvenserna blir är helt upp till myndigheterna. Det beror på vilka restriktioner man inför, säger han.

Många börsaktörer flyttar sina positioner till defensiva tillgångar, som ädla metaller eller i vissa fall läkemedelsaktier, där de enstaka företag som kan tänkas tjäna något på en förvärrad influensa-situation finns.

– Det är ett par noterade bolag som håller på med detta, som Glaxo Smith Kline och Roche.

Både Glaxo och Roche låg på plus under tisdagsförmiddagens handel i London och Zürich, medan flygbolag som British Airways och SAS hade fallit med omkring 4 procent vardera och resebyrån Ticket Travel hade rasat med över 9 procent.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM