Så dyra är lägenheterna vid din t-banestation

avJosefin Westin

Foto: Johner
Så dyr är lägenheterna vid din t-banestation

Välj en närliggande t-banestation när du ska köpa bostad.
Du kan tjäna miljontals kronor, enligt ny statistik från Booli.
– Rent generellt blir det billigare för varje station man åker utåt, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Bostadsrättspriserna fortsätter att gå neråt men ligger kvar på höga plattåer. Enligt ny statistik ligger det genomsnittliga kvadratmeterpriset för hela Stockholms kommun på 74 400 kronor per kvadratmeter.

Kan man tänka sig att söka sig längre ut på tunnelbanan kan man göra ännu bättre klipp.

Lyxobjekt trissade

Priserna skiljer sig nämligen något enormt beroende på var längs med tunnelbanenätet man sätter ner sina bopålar. Du får betala 95 000 kronor mer per kvadratmeter i snitt om du väljer området kring Kungsträdgården jämfört med det billigaste alternativet, Tensta.

Båda ligger längs med blåa linjen.

– Precis vid Kungsträdgården ligger det mest kontor, så just där har det inte sålts så många dyra objekt. Däremot finns närheten till både Strandvägen och Gamla stan, där det sålts en hel del exklusiva objekt under året med Kungsträdgården som närmsta tunnelbanestation, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Tensta ligger däremot långt ut på tunnelbanelinjen och har väldigt få bostadsrätter till salu.

Flera undantag

Störst brytpunkt sker dock vid tullarna.

– Rent generellt blir det billigare för varje station man åker utåt. Tittar man vid tullarna kan det skilja mellan en station innanför och en utanför mellan 20 och 30 000 kronor per kvadratmeter. Det är inte jätteförvånande men säger en hel del, säger Adelborg.

Kan man tänka sig att åka en station extra från Stadshagen på Kungsholmen till Västra skogen i Solna har man tjänat in 28 346 i snitt i kvadratmeterpris.

Köper man en lägenhet på 50 kvadratmeter är det 1,1 miljoner kronor dyrare att bo i Stadshagen.

Kan skilja miljoner

Det finns dock flera undantag där exempelvis Tallkrogen som ligger ganska långt ut på gröna linjen har högre kvadratmeterpriser i snitt jämfört med knutpunkten Gullmarsplan precis utanför tullarna. Det skiljer i alla fall ett par tusen kronor per kvadratmeter.

– Det sker ofta vid lite mer attraktiva områden. Det kan handla om närheten till vatten eller att det finns många bra restauranger i området. Då kan det bli dyrare trots att det ligger längre ut.

Som köpare kan man använda det här till sin fördel.

– Titta på priserna. Om du funderar på att köpa vid en station kan det vara en idé att titta även på närliggande stationer. Det kan skilja flera tusen kronor per kvadrat.

Och desto mer i flera fall. Det skiljer drygt 12 000 kronor mellan exempelvis Solna och Sundbyberg. Trots att Solna ligger flera stationer närmare stan.

INTERAKTIV GRAFIK: ZOOMA OCH KOLLA!

Så dyra är lägenheterna vid stationerna.

Här är billigaste och dyraste t-banestationerna:

Billigaste kvadratmeterpris:

  1. Tensta 24 983

  2. Masmo 26155

  3. Norsborg 27 967

  4. Hallunda 28 204

  5. Vårberg 28 502

Dyraste kvadratmeterpris:

  1. Kungsträdgården 119 782

  2. Östermalm 112 630

  3. Karlaplan 107 666

  4. Stadion 106 738

  5. Gamla stan 101 190

ARTIKELN HANDLAR OM