Sämre än väntat för Ericsson

MIN EKONOMI

Inga tecken på ljusning på telekommarknaden

Ericssons resultat för fjolårets fjärde kvartal blev sämre än förväntat:

En förlust på 2,2 miljarder kronor. Fö hela förra året blev förlusten 14,5 miljarder kronor.

Och vd:n Kurt Hellström har ingen vändning på telekommarknaden i sikte.

-Jag vill understryka att jag inte ser någon positiv förändring av telekommarknaden, trots att våra siffror är bättre, sa Kurt Hellström på presskonferensen om rapporten.

Rapporten visade annars på att orderläget förbättrades under fjärde kvartalet, men Hellström vill inte dra några växlar på det.

-Nej, det gör jag inte. Vi ska vara glada att vi såg en uppgång, men den var säsongsmässig och kan inte ses som ett tecken på vändning, säger Kurt Hellström till TT.

Försäljningen sämre än väntad

Ericsson redovisar en justerad förlust före skatt på 2,2 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2002. Det kan jämföras med förlusten på 5,1 miljarder kronor för motsvarande period 2001.

Förlusten för fjärde kvartalet var cirka 700 miljoner kronor större än vad analytiker hade räknat med. Försäljningen var cirka 800 miljoner kronor lägre än väntat.

Orderingången överträffade däremot förväntningarna med cirka 3,7 miljarder kronor.

Fortsatt trögt för Ericsson

I och med kvartalsförlusten blev Ericssons resultat för helåret 2002 en förlust på 14,5 miljarder kronor, exklusive omstruktureringskostnader på 12 miljarder kronor.

-Sammantaget visar rapporten att det går fortsatt trögt för Ericsson och att de inte ser en vändning, säger Urban Ekelund, telekomanalytiker hos analysföretaget Redeye. Framförallt är det de stora marknaderna i USA och Kina som inte visar några tecken på att vända.

-Ett positivt tecken är ändå att marknaden i Europa tycks bli bättre än vad man tidigare trott, men det beror på ett långvarigt investeringsstopp hos nästan alla teleoperatörer, säger Urban Ekelund.

Telekomoperatörerna drar sig för att investera i nya 3G-nät eller att uppdatera dagens GSM-nät. Med allt större problem för användarna.

"Vinst under 2003"

- Försök genomföra ett samtal på Manhattan i New York. Jag betalar samtalet om det inte blir avbrutet inom fem minuter, säger Kurt Hellström.

Hellström försäkrar att Ericssons prognos om att bolaget ska uppnå vinst någon gång under 2003 kommer att infrias trots att marknaden kan komma att fortsätta falla med upp till 10 procent.

-Jag är säker på att nå ett positivt resultat, även om vår försäljning skulle gå under de 120 miljarder kronor vi tidigare sagt är en break-even-nivå, sade Hellström.

-Vi fortsätter att sänka våra kostnader. Vi har gått igenom en dramatisk förändring. Från 107000 till 64000 anställda på 21 månader, fortsatte Hellström.

Hellström stannar på jobbet

Målet är att under året bli färre än 60000 anställda, men företaget räknar inte med några nya sparpaket.

-Vi har kontroll över kostnadsläget och en realistisk framtidsprognos, säger Kurt Hellström.

Osäkerheten inför framtiden fick Ericssons aktie att falla, vid lunchtid hade kursen sjunkit med cirka 8 procent.

Kurt Hellström fick också frågor om sin egen framtid, då han under året har möjlighet att avgå som vd.

-Jag kör på så länge jag blir ombedd att göra det. Några andra planer gäller inte, säger han.

Läs mer om Ericsson

Anders Lignell/Sten Gustafsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM