Köp 23 villor för priset av en

MIN EKONOMI

Området styr villapriset

Läget betyder allt.

En villa som i Äppelviken i Bromma kostar 8,6 miljoner kronor skulle om den låg i Hällefors bara kosta 375 000 kronor.

23 villor i Hällefors alltså för samma pris som en i Äppelviken.

Varje år låter mäklarfirman Fastighetsbyrån sina mäklare bedöma värdet av en genomsnittsvilla på olika orter runt om i landet. Det hus som jämförs är en villa byggd 1980 med fem rum och kök på 140 kvadratmeter och en tomt på 900 kvadratmeter. Villan ligger strax utanför stadskärnan.

”Dyrare områden drar ifrån”

Dyrast i landet blir alltså villan om den ligger i Äppelviken. Billigast är den placerad i Hällefors. Rikssnittet för standardvillan ligger på 2 266 300 kronor, något högre än förra året då snittet låg på 2 218 287 kronor.

– De dyrare områdena drar ifrån. Det har väl aldrig tidigare varit så stor skillnad mellan dyrast och billigast, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Ökande urbanisering

Den ökande urbaniseringen är förklaringen.

– Det är inte bara individuella önskningar som styr utan mer konkreta fakta, som var finns de intressanta och utvecklande jobben.

Näst dyrast är villan i Djursholm där priset skulle bli 7,8 miljoner kronor, enligt mäklarnas bedömningar. Nio av de tio dyraste områdena ligger runt Stockholm. Tiondeplatsen får Örgryte utanför Göteborg, där villans pris skulle hamna på 6 miljoner kronor.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM