Tankade – fick sitt konto tömt

MIN EKONOMI

Polisen varnar: Bedragarna riktar in sig på obemannade bensinstationer

Foto: ”KÄNNER MIG KRÄNKT” Johanna Lundberg, 21, från Trollhättan tankade vid en obemannad bensinstation i förra veckan. I lördags upptäckte hon att någon plockat ut 5 500 kronor från hennes konto. ”Jag känner mig skakig, inte för att pengarna är borta, utan för att det känns som att någon övervakat mig”, säger hon.

Johanna Dahlberg, 21, tankade bilen på en obemannad bensinstation.

Några dagar senare hade någon tömt hennes konto på tusentals kronor.

Nu varnar polisen bilist­er för manipulerade betalautomater.

När Johanna Dahlberg från Trollhättan kontroll­erade sitt konto i lördags fick hon en chock. Någon hade vid fem olika tillfällen plockat ut sammanlagt 5 500 kronor från hennes konto.

– Uttagen var gjorda i Colombia. Jag ringde direkt till min bank för att spärra kortet, säger Johanna.

Banken hade upptäckt att kortet använts på ett av­vikande sätt och hade redan hunnit spärra kortet. Det stoppade förmodligen bedragarna från att tömma hela kontot på pengar.

”Vi har sett en våg”

Någon hade lyckats göra en kopia av Johannas kort, kommit över hennes kod och sedan tagit ut pengarna.

– Jag känner mig kränkt. Det känns som om någon övervakat mig och plockat ut pengarna lagom till lönen kom, säger Johanna.

Flera personer i västra Sverige har den senaste tiden fått sina kort kapade – eller skimmade som det kallas – på samma sätt. Polisen misstänker att bedragarna slagit till när offren tankat vid obemannade bensinstationer.

– Vi har sett en våg av liknande fall det senaste halvåret. I dag har bankomaterna avancerande säkerhetssystem som gör dem svåra att manipulera, så bedragarna riktar in sig på bensinstationerna, säger Magnus Lindgren, chef för polisens bedrägerirotel i Västra Götaland.

Väntar i månader

Johanna tankade sin bil vid en obemannad bensinstation förra veckan. Men det är oklart om bedragarna slog till då. Ofta väntar de flera månader innan de tar ut pengar från kortet. På så sätt blir det svårare för offret att veta när kortet blivit skimmat.

Polisen uppmanar nu folk att vara uppmärksamma när de tankar.

Banken har startat en utredning om Johannas kort, och det är ännu inte klart om den ersätter henne för de stulna pengarna.

Så skimmas ditt kort

Bedragarna installerar en speciell kortterminal på betalautomaten som läser in och sparar offrets kortuppgifter när hon eller han betalar.

Med hjälp av uppgifterna kopieras offrets kort och bedragarna plockar ut pengar från det, vanligen i ett annat land.

Offret märker inte att kortet kopierats och betalningen genomförs utan problem.

Ofta tar det flera månader, ibland år, innan bedragarna tar ut pengar. Det gör det svårare för polisen att spåra förövarna.

Så skyddar du dig

Undersök betal­automaten ordenligt. Ser du något misstänkt bör du avstå från att använda automaten.

Ta tag i utrustningen på betalautomaten och slit till. Lossnar det delar är den förmodligen mani­pulerad.

Lägg en hand över när du slår in din kod, även om du är ensam. Bedragarnas utrustning är ofta mycket avancerad och filmar när du slår in din kod.

Håll koll på ditt kontoutdrag och kontakta alltid din bank om du ser någon misstänksam transaktion.

Vanligtvis står banken för kostnaden när du råkar ut för skimming och du får tillbaka dina pengar.

Polisanmäl det inträffade så fort som möjligt. Ju tidigare du kontaktar polisen desto större chans att bedragarna åker fast.

ARTIKELN HANDLAR OM