Gör inte så här om du vill ha ett jobb

Här är några av de vanligaste och mest kostsamma misstagen du bör undvika

Undvik flip-flops och att sms:a din kompis under jobbintervjun. Ett felstavat CV är också ett säkert kort för att riskera ett potentiellt jobb.

Här är felstegen du inte bör göra när du söker jobb.

Även om du finslipat din ansökan i timtal kan allt förstöras av ett stavfel.

För att inte förstöra chanserna till ett jobb bör du vara noga med detaljerna.

– Många rekryterare väljer att inte ringa tillbaka eller boka en intervju eftersom de anser att de sökande inte är tillräckligt noggranna med detaljerna. De diskvalificeras, säger Janette Marx på Adecco, skriver CNBC.

Bemanningsföretaget Adecco har frågat 500 rekryterare i USA vad de vanligaste misstagen 18-24-åringar gör som leder till att de inte tar sig vidare i ansökningsprocessen. 43 procent tyckte att stavfel var det största problemet. Många tycker också att det är ett problem med sökande som inte berättar sanningen, skriver ekonomisajten.

Här är misstagen du bör undvika.

Ljuga

Undvik att ljuga i din ansökan. Försök i stället att bygga på ditt CV på annat sätt.

Det kan vara svårt att få ett jobb även om du har en universitets- eller högskoleexamen. Arbetsgivare söker allt oftare även efter specialkunskaper, enligt Rich Feller, professor vid Colorado State University. Ett intyg från en praktik eller annan dokumenterad relevant erfarenhet är bra för att boosta CV:t.

Klä dig fel

Ett opassande klädval till intervjun kan forfarande förstöra jobbchanserna.

Generellt bör kvinnor klä sig konservativt, enligt Janette Marx. Väljer du kjol, satsa på en av lämplig längd. Smycken och smink gör sig bäst nedtonade. Vanligaste kritiken männen får är att kläderna är skrynkliga.

Det är oftast bättre att välja den mer välklädda stilen, enligt Marx. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda kostym och slips. Hennes tips är att fråga någon i förväg vad klädkoden på arbetsplatsen är.

Missa intervjun

Första intrycket är viktigt, så se till att dyka upp till jobbintervjun – i tid.

I Adeccos undersökning svarade 44 procent av rekryterarna att ett stort misstag som unga arbetssökande gör är att komma för sent, på fel dag eller vid fel tid.

Kolla din telefon

Att kolla telefonen eller skicka sms under en intervju är ett stort felsteg enligt 30 procent av de tillfrågade i undersökningen. Så telefonen bör ställas in på ljudlöst och behållas i fickan.

Rekryterarna klagade också på att sökande inte tar ögonkontakt under intervjun. Det kan enligt Janette Marx uppfattas som brist på självförtroende.

Kräva för mycket

Som arbetsmarknaden ser ut i dag får inte ens arbetssökande med lång erfarenhet alltid igenom sina krav.

Trots det ansåg 36 procent av rekryterarna att unga sökande har för höga förväntningar på lön och andra förmåner. Att inte ställa för höga krav från början rekommenderas därför.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln