Följ med i Min Ekonomis julkalender

Publicerad:
Uppdaterad:

24 heta tips före jul

Foto: Colourbox

Snart är det jul och det är mycket att tänka på.

Vi har samlat både stora och små ekonomiska tips inför jul.

Följ med i Min Ekonomins julkalender – och försök att inte tjuvkika på nästa lucka..

1. Köp klappar sent. Många lockar med bra rabatter för att du ska handla tidigt. Men låt dig inte luras av butikens syfte att du ska hinna gå dit fler gånger före jul. Gillar du att shoppa är det bättre att vänta med julklappsköpen till närmare jul.

2. Sälj utvuxna skidor och kälkar och andra säsongsprylar på Blocket, Tradera eller andra prylsajter. Det finns också ett sug efter gamla julprylar. Sälj äldre julgranskulor och liknade på Tradera och få en bra slant. Och behöver du juldekorationer så är det lätt att fynda på exempelvis Myrorna eller Erikshjälpen.

3. Städa ur kyl och frys så att det finns plats för julmaten. Vem i familjen lagar godast mat av det som legat länge på hyllorna och i frysfacket? Bättre än att du slänger för att få plats. Vi kastar i genomsnitt mat motsvarande var femte inköpt matkasse.

4. Gör en översyn av aktier och fonder. Hur är det med årets vinster och förluster hittills? Kanske dags att ta hem någon vinst för att kvitta mot en förlust. Gör affären vid rätt tillfälle och vänta inte till i slutet på månaden då många vill sälja av skatteskäl.

5. Boka julresan tidigt. Det är stor skillnad på tågpriser om du bokar tidigt eller sent. Dessutom riskerar du att inte komma med den resa du tänkt dig. Passa på att se över bilen om du ska resa långt. Behöver du verkstadstid är det också bra att vara i tid. Ska du utomlands - kolla försäkringar, pass och vaccin i tid.

6. Kontrollera utstyrseln till luciatåget i tid då sparar du både pengar och nerver. Du har större chans att fynda något begagnat eller till lockpris i stället för att bara hitta tomma galgar på varuhuset kvällen innan Lucia. Glöm inte att kolla batterierna i de elektriska ljusen.

7. Vill du pensionsspara eller öka på ditt sparande så ska pengarna vara inne på försäkringsbolagets konto före årsskiftet. Notera att taket numera är 12 000 kronor. Betalar du in mer så får du inte

skatteavdraget och du får betala inkomstskatt på utbetalningen. Betalar du ingen statlig skatt bör du överväga om det finns bättre sätt att spara.

8. Planera julklappsköpen innan du börjar handla. Vem ska få vad och hur ska det bli rättvist mellan syskon eller mor-och farföräldrar? Diskutera i familjen så att ni inte triggas till dyrare köp år för år. Svenskarna handlar julklappar för i genomsnitt cirka 3 000 kronor.

9. Näthandla julklappar blir allt populärare. Kolla sajten noga och se till att betala för varorna på ett säkert sätt. Många bedragare passar på i jultider. På Konsument Europas hemsida finns många bra

säkerhetstips, www.konsumenteuropa.se.

10. Julmarknader hör julen till men se till att inte bli lurad. Glöm inte att notera hur du når säljaren om du behöver klaga. Köper du något för mer än 300 kronor har du rätt att få ett kvitto. Du har samma konsumentskydd på en julmarknad som när du handlar i en butik.

11. Skicka paket i tid och på billigaste sättet. Om du ska skicka paket med posten, tänk på vikt och omfång både när du handlar klapparna och packar paketen. Det är stora skillnader i porto — ett brev på 2 kilo kostar 72 kronor hos Posten, som paket kostar det 155 kronor och är paketet skrymmande kostar det 225 kronor. Det finns även andra företag som DHL och Schenker. Priserna kan variera mellan olika paket så ska du skicka mycket eller tungt så kan du tjäna på att jämföra olika bolag.

12. När du handlar julklappar, se till att du har förlängd bytesrätt eller förlängt öppet köp så att du eller mottagaren kan byta eller lämna tillbaka presenten fram till efter trettonhelgen. De flesta stora kedjor brukar erbjuda detta, i mindre affärer måste du säga till om det.

13. Ta en pysseldag. Dekorationer till granen, gå-bort-presenter, kort och klappar — allt kan tillverkas på egen hand. Men se upp för färdiga, dyra pysselsatser — utgå gärna från det du har hemma eller köp billigt material.

14. Se upp med presentkort som marknadsförs hårt i jultider. Tänk på att den som får kortet av dig måste också ha tid att utnyttja det innan kortet går ut. Om en butik går i konkurs fryser alla presentkort inne.

15. Gör ett personligt julkort på datorn och mejla till släkt och vänner. Det blir mycket billigare än vanliga julkort med frimärken. De få som inte har dator kan få en utprintad version med posten.

16. Elen är dyr och det går åt mycket el i jultid när förutom uppvärmningen även utomhusbelysning och annan juldekoration drar el. Har du ett tillsvidareabonnemang utan avtal är det dags att lyfta luren och få ett avtal. Det är oftast stor skillnad på det rörliga elpriset med eller utan avtal. Eller ännu hellre, ta dig tid och jämför och byt bolag om du konsumerar mycket el. Glöm inte att koppla timer till utomhusbelysningen. Du spar mycket pengar på att ha släckt när alla sover.

17. Pruta inför julen. Många handlar inser att allt som hör julen är svårt att sälja efter jul. Slår du dig ihop med andra om dyrare inköp kan ni kanske också få bra rabatter. Kan du vänta med köp till efter jul så kan du fynda i rean. TV och andra elektronikvaror brukar vara dyrare före jul.

18. Julstädning i sista minuten. Vill du använda skatteavdraget för hustjänster, så kallat rutavdrag, så tänk på att tjänsten måste vara utförd och betalad före årsskiftet för att räknas på detta års inkomster. Betalar du efter årsskiftet får du reduktionen först på nästa års inkomster.

19. Ont om pengar? Handla inte julklappar för lånade pengar. Det blir dyrt och ger sur eftersmak. Fundera istället på om du kan ge bort någon tjänst, som barnpassning eller snöskottning, eller om du kan göra något som ett hantverk eller bakverk.

20. Vill du göra några fondaffärer före jul så tänk på att det krävs flera dagar för att genomföra affärer i vissa typer av fonder, framför allt hedgefonder. Vill du göra aktieaffärer så tänk på att Stockholmsbörsen är stängt 24-26 samt 31 december.

21. Lönen eller pensionen kommer snart. Räkna ut hur mycket du behöver efter jul och rör inte dessa pengar. Det är ofta många utgifter i början av januari och det är inte bra att behöva låna pengar.

22. Gör i ordning räkningarna i tid. Om du betalar över nätet kan du lägga in framtida betalningsdagar så att du inte missar att betala någon räkning mitt i jul- och nyårsstöket. I år är det ovanligt få vardagar så du behöver vara ute i extra god tid om du postar dina betalningar.

23. Besök delikatessdisken eller den fina matbutiken. För pastejer, charkuterier, ostar och delikatesser kan det löna sig att bara köpa den lilla mängd du ska ha för julmiddagen. Dessutom är det ofta godare och kvaliteten är bättre än i de billigare storförpackningarna.

24. Julafton - då du får njuta av allt du förberett under adventstiden. Trivs tillsammans med familj och släkt och ät gott. Gläds åt julklapparna och fundera inte på vad de har kostat och om du gett för lika mycket. Det här är dagen då vi ska glömma alla tankar på pengar. Och skänk en tanke åt snåljåpen Scrooge i Dickens klassiska julsaga som ett varnande exempel.

Annika Creutzer

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM