Godkända cykelhjälmar inte säkra

Av: Mikael Stengård

Publicerad:

Bara 1 av 13 godkända hjälmar för barn klarade test

Foto: GETTY IMAGES

De cykelhjälmar för barn som är testade och godkända av Konsumentverket är inte säkra.

Det visar ett nytt test på 13 cykelhjälmar som Folksam gjort.

Endast en cykelhjälm fick godkänt i det tuffare testet.

Att det är viktigt att barn bär hjälm när de cyklar vet nog de flesta. Men vilken cykelhjälm man ska välja är inte lika självklart.

För att underlätta för konsumenterna testar Konsumentverket alla cykelhjälmar efter EU:s krav. Alla hjälmar som får godkänt märks med en så kallad CE-märkning.

Skyddar inte helt

Men ett nytt, tuffare test som försäkringsbolaget Folksam har gjort visar att CE-märkningen inte alls är säker.

– Vi har testat de vanligaste barncykelhjälmarna som ett sätt att hjälpa föräldrar välja rätt hjälm åt sina barn, säger Helena Stigson, trafikforskare Folksam.

De CE-godkända hjälmarna skyddar bara mot raka islag mot huvudet. Men när du går omkull med en cykel sker nästan alltid ett islag mot huvudet med en rotation. Ett slag som kan ge skador som hjärnskakning med medvetslöshet, vilket bland annat kan leda till minnes- och koncentrationssvårigheter.

Avråder från köp

Folksams test visar att endast 1 av 13 CE-godkända hjälmar skyddar mot skador till följd av islag med rotation. Den godkända hjälmen heter Scott Lin MIPS.

Två av hjälmarna skyddade så dåligt att Folksam helt avråder från att köpa dem.

– Skulle olyckan vara framme är det viktigt att huvudskyddet fungerar. Många av de huvudskador som drabbar barn som cyklar omkull skulle kunna undvikas genom bättre design av hjälmarna. Här måste hjälmtillverkarna ta sitt ansvar, säger Helena Stigson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN