Kolla om du får skattepengarna före midsommar

MIN EKONOMI

I dag kan du kolla om du är en av dem som får pengarna redan denna vecka

Foto: I dag kan du logga in på Skatteverkets hemsida och se om du får tillbaka pengar på skatten innan midsommar.

Nu är skattepengarna äntligen på väg!

Redan i dag kan du logga in på ditt skattekonto och se om du får pengarna denna vecka.

– Rekordmånga får tillbaka på skatten före midsommar, säger Susanna Svensson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

På fredag börjar Skatteverket skicka ut pengar till dem som i år får tillbaka på skatten. Men redan i dag kan du logga in på ditt skattekonto på Skatteverkets webbplats, för att kontrollera hur mycket du får tillbaka. Syns ditt saldo där bör du få pengarna på fredag, eller i början av nästa vecka.

– Rekordmånga får tillbaka på skatten före midsommar. Ökningen beror främst på att allt fler e-deklarerar via internet, sms, app eller telefon. Att deklarera elektroniskt fortsätter att öka, främst ser vi en ökad användning av Mobilt BankID. I år har ca 769 761 personer valt att sms-deklarera, vilket är några fler än föregående år, säger Susanna Svensson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Fördröjning

För att logga in på ditt konto måste du ha en e-legitimation.

Den som har e-deklarerat senast den 2 maj och som anmält konto för utbetalning ska normalt ha pengarna insatta på sitt konto i slutet på den här veckan. En viss fördröjning kan dock ske, och för vissa kommer pengarna först nästa vecka.
 

Får vänta längre

En del kommer till och med att få vänta till efter midsommar innan pengarna kommer, trots att de deklarerat via internet, sms, app eller telefon och har anmält konto för återbetalning.

– Det kan bero på att de tagits ut för granskning och att denna ännu inte är klar, säger Susanna Svensson.

De som inte uppfyllt kraven för att få pengarna i början av sommaren får vänta på pengarna till i mitten av augusti, september eller december. Det gäller dem som deklarerat via pappersblanketten, inte anmält konto och personer som bor utomlands samt juridiska personer.

ARTIKELN HANDLAR OM