Björn Wahlroos slutar som Nordeas ordförande

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Claudio Bresciani/TT
Björn Wahlroos, Nordeas styrelseordförande, slutar. Arkivbild.

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos slutar.

Beskedet kommer dagen efter att Nordea släppt sitt bokslut där det framkom att banken fortsätter att kämpa i motvind.

Till ny styrelseordförande föreslås Torbjörn Magnusson, i dag koncernchef för If Skadeförsäkring.

Inför vårens bolagsstämma har Björn Wahlroos meddelat nomineringsrådet att han efter åtta år lämnar posten som styrelseordförande.

I stället föreslås Torbjörn Magnusson bli ordförande, enligt ett pressmeddelande från Nordea.

På onsdagen släppte Nordea sitt bokslut där det framkom att banken har det fortsatt kämpigt. Bankens andel av nya svenska bolån föll och Christer Gardell – med aktivistfonden Cevian Capital – uttryckte sig bland annat kritiskt till resultatet i en intervju med nyhetsbyrån Reuters. "Tiden för ursäkter är förbi. Nu måste ledningen och styrelsen leverera", skrev Gardell i en kommentar till Reuters.

Gardell vidhåller dock i en skriftlig kommentar att Cevian inte har petat Wahlroos:

"Det är Nalles eget beslut. Jag tror att han tycker att det är lämpligt att Sampos nya vd får kontroll över sin viktigaste tillgång: Nordea", skriver han i ett sms till TT.

”80 procent är idioter”

Björn Wahlroos har under sin karriär gjort sig känd som kontroversiell och provocerande. En rubrikskapare som lämnat få oberörda – som när han under ett framträdande i Danmark gav sin bild av hur finanssektorn skulle skötas:

– Omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det, sade då Wahlroos enligt sajten Finans.dk.

Presskonferens senare i dag

"Jag är stolt över att ha styrt Nordea genom stora omställningar men nu vill jag injicera ny energi i verkställandet", säger Björn Wahlroos på torsdagen i ett pressmeddelande.

Torbjörn Magnusson, som föreslås bli ny ordförande är i dag koncernchef för If Skadeförsäkring, en roll han nu lämnar.

TT har sökt honom, men han kommer inte att ge några kommentarer före presskonferensen som hålls vid klockan 12 svenskt tid.

Christer Gardell gör tummen upp för ersättaren:

"Torbjörn Magnusson har de egenskaper som krävs för att ta fram den stora värdepotential som finns i Nordea. Han är affärsmässig, kan fatta tuffa beslut och kan hålla ett högt tempo i förändringsarbetet", skriver Gardell till TT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM