Kända företagsledare utsatta för jättebedrägeri

Förmögna entreprenörer blev av med miljoner

Av: 

Gustaf Tronarp

John Granlund

Bedrägeri

Bedragarna gjorde sig till deklarationsombud – och misstänks sedan ha stulit miljonbelopp från en rad välkända företagsledare.

Bland brottsoffren finns några av Sveriges mest högprofilerade techmiljardärer, kan Aftonbladet avslöja.

– Det handlar om både försök till brott och fullbordad brottslighet, säger åklagaren Linda Johansson.

En ansökan på en pappersblankett, en adressändring och ett antal överföringar via autogiro. Det är grundbultarna i det raffinerade bedrägeriet som flera namnkunniga företagsledare och entreprenörer utsatts för.

De misstänkta gärningsmännen har utnyttjat säkerhetsbrister hos både Skatteverket och storbanken SEB, enligt Aftonbladets uppgifter. Genom ett stort antal transaktioner ska bedragarna ha kommit över miljontals kronor.

– Det här handlar om ett flertal grova bedrägerier som ägt rum under 2020 och 2021. Intäkterna ligger i mångmiljonklassen, säger åklagaren Linda Johansson vid City åklagarkammare i Stockholm, som leder förundersökningen.

Bland måltavlorna finns några av Sveriges mest välkända företagsledare och entreprenörer. En av dem blev av med totalt 14,5 miljoner, uppger en källa med insyn för Aftonbladet. En annan förlorade nio miljoner.

Aftonbladet har utan framgång sökt flera av målsägandena.

Förde över via autogiro

Bedrägerierna ska ha möjliggjorts genom att gärningsmännen ansökt om att bli deklarationsombud för företagarna. Genom adressändringar hölls målsägandena ovetandes om vad som pågick.

När ansökningarna godkänts fick bedragarna tillgång till privat information, som användes för att göra överföringar från offrens konton hos SEB. Hos storbanken är det möjligt att genomföra transaktioner via autogiro utan verifiering med bank-id.

Aftonbladet sökt representanter för SEB för en intervju. Pressavdelningen har dock valt att enbart återkomma med två uttalanden per mejl.

”Vi kan inte kommentera pågående förundersökningar utan får i detta skede be att få hänvisa alla frågor till polisen”, skriver Niklas Magnusson, pressansvarig på banken.

På frågan om varför det går att göra autogirodragningar utan bank-id blir svaret:

”Generellt kan vi säga att vi ser allvarligt på alla typer av bedrägerier, bedrägeriförsök och annan finansiell brottslighet. I en föränderlig värld, med ständigt nya metoder för att försöka bedra både banken och våra kunder, är det brottsförebyggande arbetet en mycket viktig del av vår verksamhet.”

”Vi arbetar löpande med att se över och förbättra våra rutiner, processer och system, med att hitta lösningar för att förhindra bedrägerier, samt med att informera våra kunder om olika typer av bedrägerier och hur man som kund kan skydda sig. Finansiell brottslighet är ett problem för hela samhället och vi samarbetar även med polisen, myndigheter och andra banker i dessa frågor.”

SEB har ersatt entreprenörernas förluster, och har nu omfattande skadeståndskrav gentemot de misstänkta gärningsmännen.

Storbedragare häktad

Polisens utredare har nystat i härvan under lång tid. I mars greps och häktades en man som ska ha haft en central roll i det nätverk som uppges ligga bakom bluffverksamheten. Mannen är i 40-årsåldern och dömdes så sent som i januari 2018 till fyra års fängelse för bland annat grovt bedrägeri.

En man i 40-årsåldern har enligt polisen en central roll i jättebedrägerierna. Han nekar till brott.

Domstolen konstaterade att mannen i flera års tid ägnat sig åt att öppna bankkonton och ta lån i andra personers namn. På detta sätt lyckades han lura till sig flera miljoner.

”Det har varit fråga om systematisk bedrägeriverksamhet som även innefattat intrång i målsägandenas postfack och användande av falska handlingar”, skriver tingsrätten.

Mannen frigavs villkorligt under våren 2020. Knappt ett år senare frihetsberövades han alltså på nytt, misstänkt för liknande brottslighet.

Åklagare Linda Johansson är förtegen kring detaljer om utredningen, som snart ska vara färdig.

– Jag kan inte säga något eftersom det råder förundersökningssekretess.

Mannen företräds av advokat Jonas von Heidenstam. Även han är fåordig.

– Min klient förnekar brott. Hans uppger att han inte varit inblandad i detta. Mer än så kan jag inte gå in på ärendet i nuläget.

Ytterligare nio personer är brottsmisstänkta i härvan. Åtal väntas senare i sommar.

ANNONS

Jämför elavtal och hitta det bästa för just dig!

Extern länk från Compricer

Läs mer

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Bedrägeri

LÄS VIDARE

Hittade på en tvillingbror för att slippa straff

ÄMNEN I ARTIKELN

Bedrägeri

Skatteverket

SEB

Bank-id