Turbulenta börsveckor väntar: ”Allt kan hända”

Av: 

Ronja Mårtensson

• Aktie Manager

Presidentvalet i USA, kvartalsrapporter och coronaviruset. En stökig börsperiod väntar för investerare – men även för deltagarna i Aftonbladets aktietävling.

– Allt kan hända, det är jag helt övertyga om, säger sparekonomen Joakim Bornold.

Den kommande perioden är den mest turbulenta på börsen, säger Joakim Bornold, sparekonom på försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners.
Den kommande perioden är den mest turbulenta på börsen, säger Joakim Bornold, sparekonom på försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners.

SISTA CHANSEN!  Tävla i Aktie Manager på manager.aftonbladet.se

 
I slutet av oktober börjar bolagens kvartalsrapporter att rulla in, vilket brukar påverka stämningen på börsen. Nu får vi se hur företagen har klarat sig igenom den pågående pandemi och hur helåret kan tänkas bli 2021.

I samma veva drar Aftonbladets tävling Aktie Manager igång och deltagarna har till den 30 november på sig att få en 1 miljon kronor att växa så mycket som möjligt.

– Historiskt är den här perioden som ni valt, oktober–november, den mest turbulenta på börsen. Det gör det till en rolig period att köra en tävling på, säger Joakim Bornold, sparekonom på försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners.

Extra öga på industriföretag

Veckorna framöver väntas bli händelserika och frågan är vilka kvartalsrapporter som kommer att stöka till det mest. Enligt Bornold är industriföretagen extra intressanta. Han lyfter särskilt Sandvik och Atlas Copco, som många småsparare investerar i.

– Det är en bransch där det finns höga förhoppningar. Om det visar sig att företagen inte har gått bra kan det blir stora fall för aktierna, säger han.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, håller med om att det just är industribolagen som vi ska hålla ett extra öga på.

– När rapportera presenteras får investerarna rejäla siffror att förhålla sig till, som exempelvis vilken orderingång bolaget har och hur bolaget ser på framtiden. Det kan skapa större rörelser på börsen, säger hon.

När Volvo nu har släppt sin rapport i förväg visar den att företaget gjort ett starkt tredje kvartal. Det i sin tur gjorde att aktien lyfte med 3,5 procent på fredagen på Stockholmsbörsen.

– Jag tror det finns goda möjligheter att flera rapporter visar siffror som är över förväntan. Vi har sett flera tecken på återhämtning i ekonomin, som att bolag betalat tillbaka permitteringsstöd och även kunnat ge utdelning i år, säger Johanna Kull.
 
SISTA CHANSEN!  Tävla i Aktie Manager på manager.aftonbladet.se

Sparekonomen Joakim Bornold tror att turbulenta börsveckor är att vänta.

Omvärldens avtryck på börsen

Ett annan händelse som kan påverka stämningen på börsen är det amerikanska presidentvalet den 3 november.

– Valet påverkar hela världsekonomin. Så där tror jag vi kan vänta oss några oroliga veckor framöver fram tills vi vet vem som bli ny president, säger hon.

Lika så när det kommer till brexit, menar Joakim Bornold.

– Vi börjar närma oss ett resultat och det skulle kunna stöka till det på börsen om man inte når vettiga lösningar kring handeln, säger han.

Covid-19 fortsatt orosmoment

Sist men inte minst är de båda sparekonomerna övertygade om att coronapandemin kommer att fortsätta sätta sina spår i ekonomin om smittspridningen fortsätter att tillta och länder stänger ner igen.

– När det gäller sådan här typ av marknadsoro är det något som påverkar alla bolag på börsen, även de som presenterar bra reslutat. När det blir nervöst på marknaden vågar investerare inte investera, säger Johanna Kull.

Är det här en smart period att köpa aktier?

– Jag ser inga problem med det. Jag tycker att man ska investera sina pengar löpande och gå in med små summor vid flera tillfällen, säger hon.

Men det är kanske inte rätt period att ta risker, menar Joakim Bornold.

– På börsen handlar det om att ha en strategi som fungerar både i storm och solsken. Jag tycker du ska spara försiktigt och tänka långsiktigt. Men om du vill vinna spelet, då skulle jag tänkt tvärtom, säger han.

ANNONS

100 % förnybar el till inköpspris i 9 månader

Extern länk från Skellefteå Kraft

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Det här kan vi vänta oss av börsen 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

• Aktie Manager

Sparande

Coronaviruset

Stockholmsbörsen

Joakim Bornold

Aktier

Fonder