Fler får nedsättning av studieskulder

Av: 

TT

Kuvert från Centrala studiestödsnämnden (CSN).
Kuvert från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Uppsala

Fler personer än tidigare beviljades nedsättning av amorteringen av studieskulderna under förra året – och färre hamnade hos Kronofogden.

Kvinnor stod för mer än 60 procent av dem som fick sänkt årsbelopp, enligt CSN.

Under de senaste åren har drygt 160 000 personer per år fått grönt ljus från Centrala studiestödsnämnden (CSN) att amortera ett lägre belopp av studielånet än vanligtvis, antingen på grund av studier eller lägre inkomst.

Men under förra året steg antalet som fick nedsatt amorteringstakt till strax över 185 000 personer. Henrik Hederberg, kontorschef på CSN, säger att ökningen hänger ihop med coronapandemins konsekvenser för många svenskars privatekonomi.

– CSN har möjlighet att ge nedsättning om något tillfälligt eller oförutsett inträffar som påverkar personens betalningsförmåga avsevärt. Vi har bedömt att pandemin har varit en sådan situation. Det har gjort att vi har kunnat bevilja nedsättning i fler fall än vanligt, säger Hederberg.

Fler kvinnor än män

Det reducerade beloppet uppgick till runt två miljarder kronor, strax under 11 000 kronor per person. Kvinnorna stod för 60 procent av dem som beviljades nedsättning.

– Kvinnor är rent generellt mer aktiva i sin återbetalning, och att vara aktiv kan innebära att nyttja trygghetsreglerna och ansöka om nedsättning. Det kan också handla om att vissa specifika branscher drabbades hårdare under våren 2020, och att fler kvinnor drabbades, säger Hederberg.

Vid årsskiftet var 1,4 miljoner personer återbetalningsskyldiga till CSN – av dem var 813 000 kvinnor och 577 000 män. Den genomsnittliga skulden för personer som bor i Sverige låg på 143 000 kronor, enligt CSN.

Färre får betalningsproblem

Samtidigt hamnade färre personer med studielån hos Kronofogden – antalet minskade med strax över 5 000 personer under 2020.

– Nedsättning av årsbeloppen leder till att färre låntagare får betalningsproblem, det är en positiv utveckling, säger Hederberg och fortsätter:

– Men det kan finnas en eftersläpande effekt. Om pandemin blir långvarig så kanske lågkonjunkturen blir mer långvarig och djup, och då är det högst rimligt att fler av våra låntagare hamnar i en försämrad ekonomisk situation, som över tid eventuellt blir en utmaning.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Solna

Stockholm

Lund

Olofström

Tidaholm

Perstorp