Mobillådan blir årets julklapp 2019

Av: 

Adam Westin

Årets julklapp

Elcykel och det återvunna plagget hör till senaste årets vinnare.

2019 är årets julklapp en låda att lägga mobiltelefonen i.

För 32:a året presenterade Handelns utredningsinstitut i dag vad man utsett till årets julklapp, vilket blivit en tradition inför julhandeln.

I år blir det en låda för att lägga mobiltelefonen i, ”en parkeringsplats för mobilen”.

– Mobillådan är ett hjälpmedel under de tider på dagen man vill lägga ifrån sig mobilen för att istället läsa en bok, sova eller umgås med familjen, säger Jonas Arnberg, vd för HUI research, i ett pressmeddelande.

Från wokpanna till återvunnet plagg

Kriterierna för vad som är årets julklapp är tre: Att den ska spegla den tid vi lever i, vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året, eller att den säljs i stort antal. Minst ett kriterium ska vara uppfyllt och i år uppfylls de två första, enligt HUI.

På 90-talet utsågs bland annat wokpanna, tv-spel och cd-skiva till årets julklapp. På 00-talet kom dvd-spelaren, platt-tvn och spikmattan.

På senare tid verkar utredningsinstitutet ha velat utse klappar som går i linje med miljö- och hållbarhetstrenden, såsom elcykeln och förra årets ”återvunnet plagg”. 2019 skriver HUI Research att mobillådan kan vara en låda man köper, redan har hemma eller tillverkar själv.

”Ifrågasätter sitt mobilanvändande”

Mobillådan som årets julklapp motiveras av att 92 procent av befolkningen över 11 år har en smart mobiltelefon, och att vi i snitt spenderar över tre timmar om dagen framför skärmar. Samtidigt sover vi en timme mindre per natt än för 100 år sedan, och den psykiska ohälsan ökar. HUI Research källhänvisar bland annat till hjärnforskaren Anders Hansens sommarprat, och skriver i pressmeddelandet:

Mobilen spelar många roller i våra liv. Allt från att vara ett verktyg för det fria ordet till att vara en stressande distraktion. Särskilt det sistnämnda har varit på tapeten under det gångna året, och har lett till en trend där allt fler ifrågasätter sitt mobilanvändande.

Köp- och sälj-sajten Blocket presenterar samma dag ”Årets begagnade julklapp”, som man utser för femte år. I år är det leksaken.

– Vi hoppas att fler ska välja begagnade leksaker istället för nya i år och sänker därför annonskostnaden för leksaker till en krona mellan 20 november och 24 december, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Få pengarna att växa med bästa sparkontot. Jämför räntor här!

Extern länk från Compricer

Läs mer

 • Här kan du chatta om årets julklapp 2019. Vad tycker du om valet? Och vad önskar du dig?
Vad tycker du om årets julklapp? Vad önskar du dig? Chatta här!
Skriv inlägg
 • Matilda Andersson

  Tack alla för alla inlägg, det var så många att vi inte hade möjlighet att släppa igenom alla. Fortsatt trevlig onsdag och god jul, lite i förskott! 


 • Fruktansvärt jag tycker det borde varit Slow cooker den är verkligen en representant för tiden. Jag menar vem vill ge bort en glass bytta och säga god jul här har du årets julklapp nu kan bara ta den här glassbyttan och stoppa din telefon i som en annan idiot. Jag tror nog att alla hoppas på att de inte får årets julklapp för en gångs skull!

  Carolina Berggren

 • Såna går att köpa på secondhand köpte en sån låda där för flera års sedan

  Evert

 • Behöver ej köpa någon låda. Ta bara bara lådan man fick mobilen i. Den är gratis och rätt snygg också ;)

  Daniel

 • Varför tas inte alla inlägg med??????

  !!!
Publisert:

LÄS VIDARE

Julklapparna som blir svåra att få tag på

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets julklapp

Mobillåda

Jul

HUI Research

AB Voice