Här är höstens bästa rea för shopping

Av: 

August Ahlin

Den 29 november är det dags för årets Black Friday.
Den 29 november är det dags för årets Black Friday.

Black Friday

Nu startar snart årets största tid för att handla på rea, där Black Friday förmodligen är den mest kända. Men även Cyber Monday, Singles Day och White Monday är företeelser som börjat etablera sig på den svenska marknaden. Med hösten och vintern kommer det fler tillfällen att fynda bland elektronik, vitvaror, mode och mycket mer.
Men när inträffar de olika högtiderna för shopping? Vad är det som särskiljer dem från varandra? Här har vi samlat allt du behöver veta inför höstens reor.

Black Friday 2019

Black Friday kommer ursprungligen från USA och är att se som startskottet för julhandeln. Den inträffar den fjärde fredagen i november, vilket är dagen efter thanksgiving, I år inträffar Black Friday den 29 november, vilket för oss i Sverige lämpligt nog är är fredagen efter löning.

För de fysiska butikerna är Black Friday en av årets viktigaste dagar, och i princip alla butiker i detaljhandeln har hakat på trenden. Många butiker öppnar dessutom extra tidigt, ofta redan vid klockan åtta på morgonen. Trots att det i grunden är de fysiska butikerna som drivit utvecklingen så har de flesta butiker även erbjudanden på nätet, som är tillgängliga redan från midnatt.

  • När? Fredagen den 29/11.
  • Var? I princip alla fysiska butiker inom detaljhandeln, samt de flesta nätbutikerna.
Följ nedräkningen till Black Friday
Cyber Monday är näthandelns motsvarighet till Black Friday.

Cyber Monday 2019

Cyber Monday inträffar måndagen efter thanksgiving, vilket i år är den 2 december. Cyber Monday är näthandelns motsvarighet till Black Friday, och det är framför allt hemelektronikkedjorna som har gått i bräschen för utvecklingen. Numera har dock i princip alla butiker hakat på trenden, med särskilda Cyber Monday-erbjudanden på sina nätsidor. Värt att observera är att Cyber Monday är just en näthandelns dag – fysiska butiker har därför i regel inga erbjudanden.

  • När? Måndagen den 2/12.
  • Var? I princip alla nätbutiker inom detaljhandeln.

Singles Day 2019

Som om det inte vore nog med Black Friday och Cyber Monday har även Singles Day eller ”alla singlars dag” blivit ett inslag på den svenska marknaden. Högtiden, som ursprungligen kommer från Kina, lanserades som en motreaktion till alla hjärtans dag, genom att hylla singelskapet. Datumet, som är detsamma varje år, är satt till 11/11 eftersom att det endast består av ettor. Singles Day innebär framförallt flertalet näterbjudanden, och likt med Cyber Monday så är det hemelektronikkedjorna som har lett utvecklingen. Vissa fysiska butiker erbjuder även de Singles Day-erbjudanden.

När? Onsdagen den 11/11.

Var? Många butiker online, vissa fysiska butiker.

White Monday 2019

Som en reaktion mot konsumtionshetsen i allmänhet och Black Friday i synnerhet instiftades år 2017 initiativet ”White Monday” av det svenska företaget Repamera AB. Initiativet går ut på att uppmuntra till cirkulär konsumtion, bland annat genom att marknadsföra företag som avstår från Black Friday-kampanjer på sociala medier genom hashtaggen #WhiteMonday. Initiativet stöds av bland annat Världsnaturfonden, Oxfam och flertalet influencers. Du kan läsa mer om initiativet här.

  • När? Måndagen den 24/11.
  • Var? På hashtaggen #WhiteMonday på sociala medier.

ANNONS

Få bättre sparränta när inflationen stiger! Byt sparkonto till högre ränta helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Så lyckas du bäst på årets stora readagar

ÄMNEN I ARTIKELN

Black Friday

Cyber monday

E-handel

Shopping