Fler vill ha mer tid – i stället för pengar

Av:  TT

Varannan svensk skulle föredra mer fritid framför högre lön, visar en ny opinionsundersökning som Arbetet genomfört. Arkivbild.
Varannan svensk skulle föredra mer fritid framför högre lön, visar en ny opinionsundersökning som Arbetet genomfört. Arkivbild.

Varannan svensk skulle välja kortare arbetstid framför högre lön, visar en Sifo-undersökning som Arbetet har gjort. Fyra av tio föredrar högre lön framför mer tid. Övriga var osäkra.

Det finns också en tydlig koppling på vilket parti man röstar på och synen på lön och tid. Mest positiva till kortare arbetstid är vänsterpartister, men också miljöpartister och socialdemokrater. Sex av tio som röstade på dessa partier var positiva till kortare arbetstid.

Bland väljare som röstar på M, KD, L och C tycker fyra av tio att det är viktigare med mer tid än högre lön. Bland Sverigedemokraternas väljare vill en lika stor andel ha kortare arbetstid som högre lön, 47 procent.

Det finns även en liten skillnad mellan män och kvinnor. Sex av tio kvinnor vill jobba mindre och tre av tio föredrar högre lön. Bland männen föredrar något fler kortare arbetstid, men det är betydligt jämnare.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln