Små marginaler mot stigande räntor

Hushållen är räntekänsliga, visar Aftonbladet/Inizios mätning.
Hushållen är räntekänsliga, visar Aftonbladet/Inizios mätning.

Hushållen är känsliga för höjda räntor.
En femtedel av alla bolånetagare skulle klara max 1 000 kronor per månad i ökade boendekostnader, visar en mätning från Aftonbladet/Inizio.
– Jag tror att vi får se personliga konkurser om fem år, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Riksbanken kom nyligen med sitt viktiga räntebesked. Styrräntan, som påverkar bankernas rörliga bolåneräntor, kommer som väntat att ligga kvar på superlåga −0,5 procent.

Men i mitten av nästa år bedöms räntan höjas, för att under 2019 landa på plussidan.

Var tionde klarar max 500 kronor

Hushållens marginaler för att klara högre räntekostnader är dock små, enligt en mätning från Aftonbladet/Inizio. 20 procent av bolånetagarna svarar att de skulle klara 1 000 kronor eller mindre per månad i ökade boendekostnader. Knappt var tionde skulle klara max 500 kronor.

Oroväckande, anser Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

– Tusen kronor innebär ungefär en räntehöjning på en halv procent. Det får vi säkert på tre års sikt. Det är jättejobbigt att inte klara. Jag tror vi kommer att få se personliga konkurser om fem år, säger han.

Mer än var tionde svarar att de inte vet hur mycket mer de skulle kunna betala per månad.

– Det finns också en risk med det, att många inte har den kollen på sin ekonomi, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Egna marginaler inte tillräckligt

Lite drygt vart fjärde hushåll skulle enligt mätningen klara av att betala 5 000 kronor eller mer per månad. Men att ens egna marginaler är goda är inte tillräckligt för att känna sig trygg, säger Claes Hemberg.

– Det räcker med att tre personer i ditt kvarter inte klarar av att betala höjda räntekostnader. Då kommer bostadspriserna att falla med 25 procent. Så lite behövs för att påverka människors intresse att köpa lägenheter. Det kommer att påverka hela bostadssvängen, säger han.

Emma Persson, boendeekonom på SBAB, tycker att hushållen redan nu ska försöka hitta utrymme att spara pengar.

– Jag tycker att man ska räkna med en ränta på fyra-fem procent. Vad skulle det innebära för min ekonomi? Skulle vi klara av det? Hittar man det utrymmet tycker jag att man ska spara de pengarna redan nu, säger hon.

”Köp inte så stort”

Claes Hemberg tror däremot inte att räntorna kommer att stiga uppåt fem procent de närmsta tio åren, med undantag för något enstaka kvartal.

– Men man ska tåla att räntorna stiger. Köp inte så himla stort boende. Du behöver inget extrarum till bebisen, det kan vänta tills barnet är fem år. Det kostar 50 000 kronor per år för varje extra rum. Det är värt att tänka på, säger han.


Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1255 intervjuer under perioden 28 juni-3 juli, 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.


Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu