Börja amortera och sänk dina månadskostnader

Publicerad 2023-11-14

– så kan du framtidssäkra ditt sparande

Artikeln innehåller annonslänkar

Även om det ekonomiska läget är tufft i nuläget betyder det inte att du bör spara in på alla typer av kostnader.

Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket, reder ut när det kan vara fördelaktigt att amortera mer på sitt bolån.

ANNONS

Det må låta motsägelsefullt att man kan spara pengar genom att betala mer varje månad, men det gäller att tänka långsiktigt. Om du väljer att inte amortera, eller amortera mindre än vanligt, blir återbetalningstiden längre och lånet dyrare i längden. Och går räntorna upp ytterligare blir dina lånekostnader betydligt dyrare om du inte valt att betala av delar av ditt lån.

Claudia Wörmann menar att en amortering minskar du din skuld och det är skulden som avgör vad du betalar i ränta per månad.

– Amorteringskravet är också så strukturerat att olika belåningsgrad påverkar hur mycket du ska amortera. Med tiden kanske du går från en belåningsgrad till en annan lägre och det minskar också din månatliga räntekostnad, menar hon.

Hon menar också att det kan vara klokt att amortera lite extra om man har ekonomi till det.

– Amorteringen minskar ju din skuld. Men står det mellan att bygga upp en buffert och amortera extra ska man prioritera bufferten och amortera enligt plan och inget extra, tycker jag.

Förbered dig inför tuffare tider

Att amortera på sitt bostadslån har historiskt visat sig vara ett säkert sätt att spara pengar. Det kan även vara fördelaktigt om bostadspriserna sänks, om du plötsligt skulle bli av med din inkomst och om räntorna stiger – vilket är precis det som hänt under det senaste året. Det säger alltså sig själv, om du har amorterat och sänkt ditt lån blir din räntekostnad mindre.

Då måste du amortera

Om du har en hög belåningsgrad, oftast 50 % av bostadens marknadsvärde, måste du amortera på ditt bolån. Om du är mer belånad än så ökar amorteringskravet. Dock har du oftast möjlighet att amortera mer än ditt krav, vilket kan visa sig förmånligt i det långa loppet. Dessutom kan du sänka din belåningsgrad i en snabbare takt och minska amorteringskravet, vilket kan gynna dig om krisen är framme och du inte längre har möjlighet att betala lika mycket varje månad.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns ett enkelt svar på om det skulle gynna dig att amortera mer. Tänk på vad du har för specifikt sparmål och vilka risker du kan ta med dina pengar.

Claudia Wörmann menar att om skulden i förhållande till värdet på bostaden är liten kan det ibland vara bra att prioritera annat än amortering.
– Om man köpt sin bostad för länge sedan och till ett lägre pris än dagens marknadsvärde kan det vara klokt att omprioritera.

Kontakta din bank om du har specifika frågor om din individuella situation!

ANNONS

Publisert: