Polisen: Varning för investeringsbedragare

MIN EKONOMI

Folk luras på hundratusentals kronor per gång – i jakten på snabba pengar.
Nu varnar polisen för investeringsbedragarna:
– Det är nog troligare att man vinner på lotto, säger Lotta Mauritzson, samordnare på Polisens nationella bedrägericentrum.

Foto: Privat/ Polisen
Nu går polisen ut och varnar för investeringsbedragare på nätet.

När räntan på våra sparkonton är nästintill obefintlig passar bedragarna på. De erbjuder alternativa sätt att få sparpengarna att växa snabbt.

Nu varnar polisen för investeringsbedragarna som rör sig på nätet och når ut till allt fler svenskar på nätet och via sociala medier.

”Blir av med besparingar”

Hittills i år har polisen fått in anmälningar från 166 personer som drabbats. Under hela fjolåret drabbades bara 90.

– Det här investeringarna har ökat i antal, det är inte jättestor ökning, men ganska mycket hittills i år och mycket pengar varje gång. Folk blir av med sina besparingar, säger Lotta Mauritzson, samordnare på Polisens nationella bedrägericentrum.

Det rör sig om hiskeliga belopp. Polisen har granskat 93 av årets fall och bland dom drabbade har de investerat nästan 53 miljoner kronor som gått upp i rök. Det blir ett snitt på 569 000 kronor per bedrägeri.

Och i de allra flesta fall har de hakat på binära optioner.

– Det är väldigt många som inte vet vad en binär option är för någonting men det är som att spela på lotto. Men det är nog troligare att du vinner på lotto, säger Mauritzson.

FI: Är ett jätteproblem

I korthet går det ut på att du ska gissa om till exempel en aktie ska kosta över eller under en viss nivå vid en viss tidpunkt. Om du gissar rätt får du tillbaka mer än du satsat. Gissar du fel förlorar du allt.

Finansinspektionen har sedan länge varnat svenska konsumenter för binära optioner.

– Det här är ett jätteproblem. Folk lockas in i spekulativa produkter och sannolikheten att förlora sin investering är stor. Det är mer spel och dobbel än att vi pratar investeringar. Det är korta ledtider. Du satsar pengar nu och om 60 sekunder eller om 24 timmar så vet du om du vunnit eller förlorat, säger Johan Nylund, finansinspektör.

Ofta uppger bedrägeriföretagen att de har de bästa robotarna som känner av marknaden och att du vinner nio gånger av tio.

– Olika solskenshistorier från binära webbplatser florerar som förenklat går ut på att du ”kan luta dig tillbaka med en paraplydrink och vi gör jobbet”. Det är ganska ofta plattformar som inte har någon licens alls. Det finns inga svenska aktörer som jobbar binära optioner, säger Nylund.

Finns sätt att skydda sig

Men det cirkulerar även andra investeringsvarianter.

– Du blir kontaktade av en personlig mäklare, investerare, och ofta är det mindre insättningar som fortsätter med flera. I flera upplägg så produceras månatliga rapporter om hur det går och hur de växer. De hittar hela tiden möjligheter att lägga upp nya pengar till nya investeringar. De växer hela tiden fram till att du ska ta ut pengarna. Då finns det helt plötsligt inga pengar kvar och du får inte kontakt med dom. Innan dess ser det ut som man har en fond som växer och det är fantastiskt, säger Lotta Mauritzson.

Även Finansinspektionen känner till det här förfarandet.

– Det är folk i 50-årsåldern och uppåt som redan gjort ett par bra aktieaffärer. De är ganska insatta men lyckas ändå bli lurade, säger Nylund.

Det finns bara ett sätt som kan rädda dig från det här. Att slå i Finansinspektionens företagsregister – och framför allt varningslistan.

Enligt Mauritzson hade 33 procent av de hittills drabbade i år kunnat undvikits om de slagit på företaget i varningslistan.

– Slå i vårt företagsregister för att ta reda på om bolaget har tillstånd för sin verksamhet. Finns int bolaget där då avråder vi från en affär. Sen är det viktigt att du förstår vad du gör. Förstår man inte produkten ska man avstå helt enkelt och är det för bra för att vara sant så är det nog så, säger Johan Nylund, som också är ansvarig för Finansinspektionens varningslista.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bedrägeri

Fonder

Aktier