White Monday – en motrörelse till Black Friday

Den svenska rörelsen sprider sig över världen

Reporter: Gustaf Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

White Monday startade som en direkt reaktion mot Black Friday.
För tredje året i rad är det nu dags för dagen då cirkulär konsumtion ska uppmärksammas, firas och, framför allt, uppmuntras.

– Vi är inte ett jippo för de redan frälsta, säger initiativtagaren Henning Gillberg.

För två år sedan ville Henning Gillberg, 27, att cirkulär konsumtion – varor som är begagnade, hyrs ut, eller göra på återvunnet material – skulle få den uppmärksamhet som han tyckte att den förtjänade.

Black Friday hade redan då växt sig stark och befäste sig plats som årets största rea-dag. Sedermera hade dagen även ynglat av sig en vecka – Black Week – där företag nu erbjuder reor varje dag under hela veckan.

Dessförinnan inträffar Singles Day. Därefter Cyber Monday.

”Ta fokus från Black Friday”

Men någon motpol fanns inte, kände den då 25-åriga Henning Gillberg. Han gjorde slag i saken och instiftade White Monday.

– Det vi gör är att ta fokus från Black Friday och visa upp cirkulära alternativ, säger han.

Sedan förra året arrangeras dagen av Repamera, som Gillberg startade, tillsammans med organisationen Medveten Konsumtion.

Spridit sig över världen

Den svenska rörelsen har nu tagit fäste i 23 länder och uppmärksammas av totalt 300 företag, 78 organisationer och 177 influencers.

– Det är väldigt enkelt att hitta nya varor. Om man vill hitta en tv är det enkelt, men att hitta en begagnad tv kan vara klurigt. Det finns otroligt många begagnade varor i Sverige och världen, och vi gör det enkelt att hitta de alternativen.

1 av 2 | Foto: Press/Repamera
Henning Gillberg, initativtagare till White Monday.

Hur då?

– Det vi gör är att vi aktiverar individer och visar upp cirkulära alternativ till gemene person. Vi är inte ett jippo för de redan frälsta, utan snarare ett jippo för gemene person så att de får en insikt om vilka företag man kan shoppa begagnat från, var man kan laga eller var man kan hyra.

Ikea uppmärksammar White Monday

Förra året utsågs det återvunna plagget till årets julklapp. Delvis tack vare White Monday, tror Henning Gillberg. Men det finns fler tecken på att cirkulär ekonomi blivit mer vedertaget, argumenterar han:

– Sveriges största företag, Ikea, gick i dag ut med att de uppmärksammar White Monday. Det är för att de har koll på vad deras kunders köpmönster rör sig mot, att vara resurseffektiv och ta vara på det som redan finns.

Många har inte råd att handla när det inte är rea, kan ni utifrån det perspektivet förstå att det finns ett syfte i Black Friday?

– Absolut, jag är inte emot Black Friday. De går ut med rabatter och det är jättebra för att gemene person kan köpa det de behöver. Men jag hävdar att det är ännu billigare under White Monday. Dels för att det är begagnat och redan då billigare, men på dagen finns det massor av erbjudanden på det begagnade och det som hyrs ut. Det är billigare att hyra en borrmaskin än att köpa en ny på Black Friday, säger han och lägger till:

– Klassfrågan har varit försök till kritik, men den kan inte ta grepp som jag ser det. 

Hennings tips: Så konsumerar du mer cirkulärt

  • Behov.
    – För det första ska man tänka på vad det är man vill ha och vad det är man faktiskt behöver. Är det någonting man behöver eller vill ha, lägger man in en bevakning på Blocket eller en annan portal för att få reda på när en annons har kommit ut.

  • White Monday.
    – Du kan också gå in på vår hemsida för att se vilka företag och produkter som erbjuder begagnade varor, eller företag som hyr ut eller lagar produkter. Du får samma funktion på varorna, bara att moder jord slipper att nyproducera.

  • Tänk funktionen först.
    – Vill du ha ett hål i väggen ska du fråga dig: hur får jag lättast ett hål i väggen, snarare än att jag måste köpa en ny borrmaskin. Kanske kan du hyra en borrmaskin, göra ditt hål i väggen och sedan lämna tillbaka den.

Publicerad: