Alexander Ernstberger: ”Finns inget att ångra”

Allras vd Alexander Ernstberger fick lämna familjesemestern för att inställa sig hos polisen efter att hovrätten dömt honom till sex års fängelse.

Till TV4-nyheterna säger Ernstberger att tanken på fängelse är fruktansvärd – men att han inte ångrar något.

Det var i oktober 2018 som Ernstberger åtalades tillsammans med tre andra personer för brott kopplade till pensionsbolaget Allra.

Alla fyra friades i tingsrätten men nu skärper hovrätten straffet till sex års fängelse och tio års näringsförbud för Ernstberger för bland annat grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

De andra åtalade döms till mellan fyra och fem års fängelse.

– Det är såklart ett chockerande beslut som inte på något sätt var väntat. Varken jag eller något av mina ombud hade väntat oss detta, särskilt inte med tanke på att tingsrätten hade en så tydligt friande dom, säger Alexander Ernstberger till TV4-nyheterna.

Allra-vd:n berättar för TV4 att han fick åka direkt från familjesemestern till polisen. Tanken på ett liv i fängelse beskriver han som ”fruktansvärd”.

” I min värld finns ingenting att ångra”, säger Ernstberger i TV4.
” I min värld finns ingenting att ångra”, säger Ernstberger i TV4.
Allras vd Alexander Ernstberger dömdes i hovrätten till sex års fängelse.
Allras vd Alexander Ernstberger dömdes i hovrätten till sex års fängelse.

”Fruktansvärt och omtumlande”

– Det är fruktansvärt och såklart omtumlande. Jag kommer in från semester med familjen. Jag kommer att infinna mig frivilligt såklart men det är ett liv som är helt främmande för mig. Men jag kommer också att överklaga så jag hyser förhoppning om att vi får något gehör för de tydliga frågetecken som finns.

Hovrätten anser till skillnad från tingsrätten att det ska det ha funnits en brottsplan bakom affärerna, vilket Alexander Ernstberger inte håller med om.

– I min värld finns ingenting att ångra. Hade inte de här affärerna skett så hade det varit 120 miljoner kronor mindre på fondspararnas konton. Det vi diskuterar är om affärerna hade kunnat göras på något annat sätt som hade kunnat ge mer vinst. I min värld har vi gjort allt rätt.

Slobodan Jovicic, Ernstbergers advokat, säger att hovrättens dom var oväntat hård.

– Det kändes väldigt tufft och oväntat sett till hur tingsrättens dom såg ut.

Jovicic säger att de kommer att överklaga domen till högsta domstolen och att de har mycket jobb framför sig.

– Det är omfattande arbete som får göras nu. I korthet kan det sägas att vi la ner väldigt mycket tid i hovrätten på att förklara hur försvaret såg på förutsättningarna för att anse att Alexander har haft en förtroendeställning gentemot pensionsspararna och pensionsmyndigheten. Det är fortsatt kärnan av vår argumentation.

Slobodan Jovicic, Ernstbergers advokat.
Slobodan Jovicic, Ernstbergers advokat.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu