Klassiska restaurangen går i graven – efter 48 år

Färdigfriterat på Sveriges första McDonalds

Sveriges första McDonalds-restaurang bommar igen.

Efter 48 år går det inte längre att köpa en Big Mac på Kungsgatan 4 i Stockholm.

– Självklart är det med viss sorg vi stänger, säger vd:n Joachim Knudsen.

Den 27 oktober 1973 kom den amerikanska snabbmatsjätten McDonalds till Sverige.

Då kostade en Big Mac 4,75 kronor och potatisen skalades och skars till pommes frites i källaren till lokalen på Kungsgatan 4 i Stockholm.

Men nu är det färdigfriterat inne i Sveriges första McDonalds-restaurang, efter 48 års servering.

– Självklart är det med viss sorg vi stänger Sveriges första McDonalds-restaurang, samtidigt är det ett viktigt steg för att bibehålla god lönsamhet och därmed kunna realisera våra ambitiösa expansionsplaner, säger McDonalds Sveriges vd Joachim Knudsen i en kommentar.

Sveriges första McDonalds, på Kungsgatan 4 i Stockholm, bommar igen.
Sveriges första McDonalds, på Kungsgatan 4 i Stockholm, bommar igen.

Krävs lönsamma investeringar

Anledningen bakom nedläggningen är att de inte anser att de investeringar som krävs i restaurangen kommer att bli lönsamma, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Vi behöver vara säkra på att vi investerar i rätt restauranger med hänsyn till exempelvis hyresnivåer och framtida potential, säger Joachim Knudsen.

Enligt tidningen Fastighetsvärlden är Kungsgatan 4 den femte restaurangen innanför tullarna i Stockholm, som kedjan stänger sedan 2018. De senaste åren har McDonalds lämnat flera stadskärnor för att i stället satsa på att utöka drive thru-konceptet, skriver tidningen.

Bolaget själva säger att de alltjämt kommer att satsa på att utveckla verksamheten.

– Pandemin till trots så har vi redan öppnat tre restauranger i år och kommer under den följande femårsperioden att öppna ytterligare 40 helt nya restauranger samtidigt som vi moderniserar de befintliga, säger Joachim Knudsen.

Publisert:

LÄS VIDARE