Okänt avdrag kan ge 10 000-tals kronor tillbaka

Publicerad:
Uppdaterad:

Anders Andersson svarar på läsarnas frågor om deklarationen

Anders Andersson säger: Hej alla glada deklaranter. Det regnar - så det är fint deklarationsväder här i Stockholm. Börja med att skaffa hjälp på www.aftonbladet.se/deklarera. Massor av svar där - och en del här om en stund.

camilla säger: Hej!! drar dom från deklarationen om man har skulder hos kronofogden? MVH Camilla

Anders Andersson säger: Ja, tyvärr. Om avbetalningar till kronofogden gäller räntor på dina banklån är den räntan som du betalar via kronofogden avdragsgill som vilken annan ränta som helst.

F Steen säger: Jag har sålt aktier men vet inte helt säkert vad jag sålde de för. Vad ska jag göra?

Anders Andersson säger: Vad du fått för dina aktier 2002 framgår oftast av specifikationen du fått med blanketten. Kontakra annnars banken eller titta på avräkningsnotan du fick när du sålde. Hur du deklarerar framgår av en specialguiden på www.aftonbladet.se/deklarera som visar hur du rad för rad fyller i K4-blanketten.

Ringholm säger: Hej...Jag betalar underhåll för mina 3 barn, ca 1800 kr /mån, finns det någon möjlighet att göra avdrag för det när man deklarerar ?

Anders Andersson säger: Tyvärr är dett inte avdragsgillt. Många gör då som vår statsminister har gjort - skaffa ett avtal som säger att f d maken ska ha pengarna. Sådant legalt underhållsbidrag är avdragsgillt, men tas upp som skattepliktig inkomst av mottagaren. Bra om man har statsministerlön med hög marginalskatt och f d maken har inkomst under brytpunkten 25 000/mån.

Generad säger: Hej! Undrar hur/om min livförsäkr.Skandia skall uppges & i så fall var. Beloppet står under förmögenhetsskattepliktiga förs. Där står också summa skulder & avdragen skatt. Fick rest förra året & tror att det beror på att jag inte skrivit i detta. Lön & avdrag för ränteutgifter är ju ifyllda automatiskt.Vad betyder egentligen underlag för skattered. för mig? Där är fackavg. upptagen. Tack på förhand//G

Anders Andersson säger: Om försäkringen är kapitalförsäkring ska den upp som skattepliktig förmögenhet till hela sitt värde, men pensionsförsäkringar är fria från förmögenhetsskatt.

Skattereduktionen du fått är förmodligen p g a av fackföreningsmedlemskap.

UFFE H säger: Hej Anders

Kan man dra av tex för ett föl med omkostnader i sin privata deklaration, för att troligen få ett avslag pga att detta är hobby verksamhet. Kan man sedan använda detta avslag som ett prejudikat för att inte behöva skatta på en eventuell försäljning av samma föl?

Uffe

Anders Andersson säger: Det här bör vara hobby. Ta upp utgifterna på särskild blankett T2, spara dessa till kommande år och dra av mot ev. färsäljningsvinst.

max säger: Kan man dra av resor för tillsyn av fritidshus?

Anders Andersson säger: Tyvärr inte. Däremot tillsynsresor för jordbruksfastighet, t ex skog.

hell säger: Hur är det nu med aktieförluster som man haft under året men som inte motsvaras av några vinster: är det 20 % av förlusten som man får i skattereduktion?

Anders Andersson säger: Som jag skrivit i Privata Affärer, AB:s deklarationsbilaga och på www.aftonbladet.se/deklarera så är det så här:

Om man inte har vinster av aktiefonder eller aktier samma år blir oftast 21 procent (30 x 70 %) av förlusten en skattesänkning - antingen p ga av kvittning mot t ex ränteinkomster eller p g a av skattereduktion (kvittning mot inkomstskatt och fastighetsskatt).

Anna säger: Hejsan! Om aktieindexobligationen inte gick bra utan jag bara fick tillbaka grundbeloppet. Kan jag dra av det på något sätt?

Anders Andersson säger: Du jämför vad du totalt betalat (inkl courtage) med vad du fått tillbaka. Förmodligen blir det då ett litet minus som är lika stort som courtaget. Detta dras av på samma sätt som en aktieförlust på blankett K4.

Peo säger: Hej Anders!

Jag har en fråga om ersättningsbostad. jag sålde en villa och köpte en bostadsrätt, det är ju inga konstigheter. Men jag renoverade BR eftersom den inte gick att bo i som den var. Då visar det sig att jag inte kan räkna in renoveringskostnaden i anskaffningsbeloppet för uppskovet. Hade jag däremot köpt en villa hade jag fått räkna in renoveringskostnaden i anskaffningskostnaden. Varför skiljer det sig åt? Bostad som bostad.

Hälsningar Peo

Anders Andersson säger: Om du köpt bostadsrätten för ett högre belopp än vad du fick i betalt för huset får du uppskov med hela beloppet - vid lägre belopp får du uppskov med endast en del av kapitalvinsten.

Sören säger: Om man sålt en bostadsrätt 2002, hur länge kan man då få uppskov med vinstskatten för att köpa ny bostadrätt?

Anders Andersson säger: Du måste köpa bostaden senast 31/12 i år och flytta in i den senast 15/2 nästa år. Ansök om prel. uppskov på blankett 2252.

fredrik säger: jag hyr ut en villa till mina föräldrar. Hur ska jag räkna ut en riktig kallhyra? Vilka utgifter skall vara med? Bör vi skriva ett hyresavtal oss emellan? Hitills har vi inte haft nåt.

Anders Andersson säger: Bästa att ta ut kallhyra (alltså de får själva betala el, värme, telefon, lösöreförsäkring, sotning etc) Skriv ett avtal, och då kan du ta ut en rätt låg hyra.

knåda säger: Jag har ett skogsskifte i Jämtland på 54 hektar. Jag har 26 mil dit. Hur många årliga tillsyns- och arbetsresor kan jag göra och vara säker på att alla resekostnader blir godkända ?

Anders Andersson säger: I princip varje gång du åker dit och då jobbar i skogen eller ser över den. Före, under och efter avverkning och skogsplanteringar måste du kanske åka dit.

Guld-Ivar säger: Hur ska jag behandla premieobligationer som löpt ut?

Anders Andersson säger: Premieobligationer som löpt ska egentligen deklareras på K4. Men om du fått lika mycket som du betalt så strunta i det - utan notera bara detta under särskilda upplysningar på huvudblanketten.

annaulle säger: Hej! Jag har 10 Monsantor. De är upptagna som kapital på redovisningen från VPC men inte i specifikatione från skattemyndigheten. Vad är rätt?

Anders Andersson säger: Blir osäker. Monsanto finns ju inte kvar på Stockholmsbörsen.

Bella säger: Hej anders

jag är student och äger en bostadsrättslägenhet på söder, nu är jag inte berättigad till mina ränteavdrag som jag alltid kunnat dra av som "arbetare", finns det några genvägar?

Anders Andersson säger: Om du är ensam ägare och inte har några inkomster av vare sig arbete eller kapital och inte har fastighetsskatt då ser det ut som om du inte kan utnyttja avdraget i årets deklaration. Sorry. Du bör skaffa dig antingen en arbetande person att dela lånet med eller inkomst så att du i nästa års deklation kan nyttja avdraget.

Nisse säger: Jag har/hade aktier i ett företag som gått i konkurs (Skribo Font). Kan jag göra ett förlustavdrag på de belopp jag köpte aktierna för, och i sånna fall, hur anger jag denna förlust?

Anders Andersson säger: Om företaget i fjol försattes i konkurs tar du upp förlusten på K4 nu. Ange då försäljningspriset till noll.

erik säger: Hej Anders

Jag ärvde en del pengar från Danmark och har låtit dom stå kvar på ett bankkonto i just danmark samt investerat en del av dom i sk depotkonto, Skall jag ta upp dessa i min deklaration och behövs en speciell blankett ?

Anders Andersson säger: Du deklarerar både ränteinkomst och förmögenhet precis som om du haft detta i Sverige - och på samma blankett.

maseas säger: Om man har avdrag för tillfälligt arbete samt hemresor, hur ska dessa redovias? Är det bara att skicka med en beräkning på ett vanligt A4 ark?

Anders Andersson säger: Totalsumma tas upp som avdrag under dubbel bosättning och en kort specifikation kan göras under särskilda upplysningar. Detaljerna kan du spara och visa upp endast om skattemyndigheten senare frågar. Se vidare om dessa avdragsregler om bubbelt boeende och tillfälligt arbete på www.aftonbladet.se/deklarera. Ett okänt avdrag som kan ge 10 000-tals kr i avdrag.

hrj säger: Hej. Jag ärvde min Mormor, pengar från hennes bostadsrätt etc. Jag fick betala vinstskatt samt arvsskatt som då: Men hon hade också fonder/obligationer, som vi sålde med förluster, hur kan jag dra av dom. Jag har ingen inkomst så, e bara sjutton, arton i år. Har artontusen i en slags pension, efter min Mamma dog men annars inget förutom räntor.

Anders Andersson säger: Om dödsboet fortfarande finns kvar är det dödsboet som ska deklarera förlusten - förlusten kan då kvittas mot vinsten på bostadsrätten. Om den som inte har några inkomster och inte heller fastighetsskatt ska dra av förlorar man tyvärr avdraget.

Studerande säger: Får man göra avdrag för kurslitteratur?

Anders Andersson säger: Oftast inte. Det går nämligen aldrig att göra avdrag mot något som inte har med en skattepliktig inkomst att göra. Men de som har skattepliktigt vuxenstudiestöd kan dra av kurslitteratur och andra studiekostnader om dessa inte ska täckas av bidraget.

Anders Andersson säger: Nu måste jag sluta. Men ni får en massa deklarationshjälp på www.aftonbladet.se/deklarera. Där kan ni bl a söka i min skattebok Avdragslexikon, läsa svar på ca 100 frågor, få tips, guider för K4,K5 och K6 samt köra SPCS skatteprogram Online.

Lycka till med årets deklaration. Kolla att allt är rätt - och att ni inte missar några möjligheter att sänka skatten.

Aftonbladet.se

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN