Förvaltaren: Vi kan vara stolta

Av: Arne Höök

Publicerad:
Uppdaterad:

Fonderna ligger på 93:e och 107:e plats

Foto: MIKAEL CARLSSON
I BOTTEN Av 110 svenska aktiefonder hamnar Nordeas Allemansfonder Alfa och Beta på 93:e respektive 107:e plats. ”Det är jättebra fonder”, säger Anna Jakobson, ansvarig förvaltare.

Anna Jakobson är ansvarig förvaltare för Nordeas Allemansfonder Alfa och Beta.

Det här är produkter som vi kan vara stolta över, säger Anna Jakobson.

Men när Aftonbladet jämför 110 svenska aktiefonder hamnar Alfa och Beta på 93:e och 107:e plats.

Foto: FILIP MENESES
Tove Bångstad och Aftonbladets reporter Arne Höök.

Nordeas jättefonder Allemansfond Alfa och Beta har båda gått betydligt sämre än billiga indexfonder när Aftonbladet jämför på den engelska sajten Citywire. De bästa aktiefonderna med huvudinriktning på svenska aktier har gett runt 100 procent i avkastning på 5 år, de billiga indexfonderna ungefär 50 procent i vinst.

Nordeas Alfa och Beta har bara gett spararna 36 respektive 33 procent tillbaka.

Varför ska inte era kunder välja en fond som kostar 0,4 procent om året och går bättre än allemansfonderna?

– Det går inte att jämföra så. Har man valt en indexfond har man avsagt sig möjligheten att överträffa index. Dessutom är det olika marknadsmix. I allemansfonden väljer man 75 procent Sverige och 25 procent globalt – i indexfonden 100 procent Sverige, säger Anna Jakobson.

– Våra fonder ska gå lite bättre än sitt index, det är målet.

”Det är jättebra fonder”

I boken ”Bankbluffen” visar ekonomijournalisten Joel Dahlberg att Nordeas Allemansfonder inte ens lyckas med det. På fem år ligger fonderna rejält under sina egna index – med minus 13 för Alfa och minus 15 för Beta.

Är Nordeas allemansfonder bra fonder?

– Det är jättebra fonder. För den typ av paketlösning med större riskspridning man får när man köper en allemansfond är det en väldigt bra produkt, säger Anna Jakobson.

”För dem som tror på oss”

Även Tove Bångstad, vd för SEB Fonder, säger att man inte kan jämföra fonder hur som helst.

– Man måste jämföra äpplen och äpplen, inte äpplen och päron.

–?Ibland avviker en fond negativt mot sitt index. Att jämföra en aktieindexfond mot SEB Världenfonden går inte då Världenfonden även innehåller en stor del räntebärande värdepapper.

Men jämför man er egen indexfond med er Sverigefond rör de sig ganska lika. Finns det då någon anledning att välja Sverigefonden som är tre gånger så dyr?

– Ja, för de kunder som tror på oss, att vi med en aktivt förvaltad fond kan ge en avkastning över index, då ska man välja en sådan fond.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN