Skrivbords-stöket avslöjar vem du är

Hjärnforskare: Vi funkar bäst när det är ordning

Einstein hade fel. En stökig arbetsplats gör dig inte mer kreativ.

– Störs vi av vår omgivning kan vi inte fokusera på uppgiften och prestera på topp, säger hjärnforskaren Katarina Gospic.

Katarina Gospic.
Katarina Gospic.

Man brukar säga att kreativa personer ­behöver en lätt kaotisk miljö för att komma med fantastiska idéer. Albert Einstein, Mark Twain och Steve Jobs var alla kända för att ha notoriskt överbelamrade kontor.

Men den populära föreställningen kan vara en myt. Forskning från Princeton – för övrigt Einsteins gamla läro­säte – visar att de som lagrar skräp tills de inte längre ser bordsskivan överbelastar sina hjärnor så att de inte kan koncentrera sig.

Ordning att föredra

Teorin får medhåll av Katarina Gospic.

– Det finns alltid studier som säger olika. Dock skulle jag generellt säga att ordning är att föredra, säger hon.

Förklaringen är att pappershögar, kaffemuggar och halvätna äppelskrutt stör dig på samma vis som när din treåring ­gapar ”mamma, mamma, maaaaamma” när du försöker fokusera.

Och även om du lyckas tänka bort din osanitära miljö finns alltid risken att någon annan i din omgivning reagerar negativt.

Sluskarna dör ut

Dock är inställningen till oreda på skrivbordet väldigt olika från arbetsplats till ­arbetsplats.

– Vid vissa universitetet finns det en större förståelse för att ha det stökigt, även om inte alla där längre belamrar sina skrivbord som man gjorde förr. På de allra flesta kontor som tar emot kunder ses det dock inte som trevligt att ha det smutsigt på arbetsplatsen, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.

Men trenden är att sluskarna håller på dö ut, tror Nina. I framtiden kommer allt fler att jobba vid flexibla arbetsstationer och det blir svårt att boa in sig.

Så känner du igen de olika skrivbordstyperna

Familjeporträtt, pap­pers­högar eller prydliga pärmar – arbetspsykologen Michael ­Catenacci avslöjar vad ditt skrivbord säger om dig.

Catenacci.
Catenacci.

KAOSSKAPAREN

”Oj!” Det är din första tanke när du träffar en tvättäkta kaoskreatör. Här är skrivbordet begravt sedan många år under högar med bra att ha-papper, kaffekoppar, plojleksaker, tidningar och anteckningar.

Psykologen: Detta är en person som ligger lågt på det personlighetsområde inom arbetslivspsykologi som handlar om att vara systematisk, välorganiserad och samvetsgrann. Hen kan ha svårigheter att planera och prioritera systematiskt.

MYSPYSEN

Inreder sitt hörn med blommor, ­foton på djur och barn samt diverse prydnadssaker. Hemtrevnad och mysfaktor är nyckelorden när myspysen tar sig an en ny arbetsplats.

Psykologen: Pekar på en något bristande självständighet och ett stort trygghetsbehov, som medför att man vill ha med sig faktorer från en ”säker” och trygg miljö till nya och mer prövande miljöer.

ORDNINGSFASCISTEN

Kastar onda blickar på kaosskaparen och slarvern. Har inget onödigt på skrivbordet och plockar undan efter sig direkt när en uppgift är klar. Har system för allt, älskar att göra-listor.

Psykologen: Kan tyda på en tvångsmässig personlighet, vilket innebär att struktur och ordning kan bli viktigare än sakinnehållet. Fastnar lätt i formalia i stället för att se helheten.

SLARVERN

Lightvariant av kaos-skaparen. Rörig och lite ostrukturerad, men inte extrem. Efter sarkastiska kommentarer från kollegorna sätter slarvern i gång och städar illa kvickt.

Psykologen: Den ”normalstökiga” personen kan ha många olika personligheter, men ligger sannolikt inom svenskt genomsnitt när det gäller systematiskt arbetssätt.

NOMADEN

Ogillar idén med fast arbetsplats. Hittas vanligen med dator och mobiltelefon i ­fikahörnan, mötesrummet, på något kafé ­eller i hemmets lugna vrå.

Psykologen: En rastlös själ. Han eller hon kan ha svårt för struktur, hierarkier och för mycket ramar. Det kan vara personer som inte uppskattar att ha en chef som detaljstyr dem.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN