Så mycket får du betala för Obamas besök

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Presidentens blixtvisit blir en dyr nota för de svenska skattebetalarna

USA:s president Barack Obama ändrade sin resrutt och bestämde sig för att stanna till i Sverige.

Det kostar de svenska skattebetalarna många miljoner.

Men varken Säpo eller Stockholmspolisen vill avslöja notan.

I går meddelade Vita Huset att president Barack Obama ställer in sitt planerade möte med Rysslands president Vladimir Putin och i stället reser till Sverige. Beslutet togs emot med förvåning i Sverige.

Anmärkningsvärt. Det blir det första bilaterala besöket från en amerikansk president till Sverige”, skrev bland annat utrikesminister Carl Bildt på sitt Twitterkonto.

163 miljoner kronor

Och för de svenska skattebetalarna blir det ett dyrt besök. Exakt hur mycket går det ännu inte att säga. Men när Obama 2009 besökte Oslo landade notan på 163 miljoner kronor, rapporterar Dagens Industri. Pengarna gick främst till att hålla säkerheten uppe och avlöna de 2 500 poliser som var i tjänst.

Lars Byström, presstalesman hos Stockholmspolisen, säger till Dagens Industri att när Kronprinsessan Victoria gifte sig i Stockholm bevakade 2 300 poliser tillställningen. Att även 2 500 poliser behövs för att bevaka Obama i Stockholm är alltså ingen vild gissning.

Bor troligen på ambassaden

För bevakning vid fotbollsmatcher kostar varje polis cirka 930 kronor i timmen. Enligt DI:s beräkningar skulle då 2 500 poliser som jobbar i åtta timmar kosta skattebetalarna 37,2 miljoner kronor för de två dagar som Obama besöker Stockholm. Till den kostnaden tillkommer också andra säkerhetsåtgärder. Vid Obamas Oslobesök behövdes exempelvis 400 brunnslock svetsas igen för att inte terrorister skulle kunna ta sig upp via dem, skriver DI.

Var presidenten ska bo är ännu inte bestämt.

– Jag skulle tro amerikanska ambassaden eller amerikanska residensen, men det finns en risk att ambassaden är för liten för Obamas stora delegation av diplomatiska assistenter. I andra hand gissar jag på Grand hotel Stockholm eller Grand hotel Saltsjöbaden, säger säkerhetsanalytikern Jan Hallenberg till TT.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN