"Sedlarna är borta om fem år"

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Professor: helt nya typer av betalmodeller kommer att ta över

Sedlar - snart ett minne blott?
Sedlar - snart ett minne blott?

Redan om fem år har sedlarna försvunnit som betalmedel.

Det spår Jan Damsgaard, professor på Köpenhamn Business School.

– Sedlar är alldeles för besvärliga, säger han.

Allt fler butiker och banker väljer att sluta med kontanthanteringen och tar inte emot kontanter som betalning. Detta upprör många, speciellt äldre personer som inte är vana med att betala med kort eller via nätet.

Men det spelar ingen roll. Redan om fem år har sedlarna förlorat sin funktion och kommer inte längre att användas. Det tror Jan Damsgaard, professor i IT-förvaltning på Köpenhamn Business School.

– Jag tror att det kommer att gå som det gjorde med checkarna. Kontanter kommer inte bli förbjudna, men deras roll som betalmedel kommer att försvinna, säger han till den danska tidningen epn.dk.

"Winner takes it all-marknad"

Damsgaard tror dock inte att all handel kommer att ske via betalkort. I stället ser han framför sig helt nya former av betalsystem. 

Just nu konkurrerar många svenska företag om att bli nästa stora betalmodell på marknaden. Exempelvis företag som iZettle, Swish, Seqr, Bart och Wywallet som alla bygger på betallösningar via mobilen.

– Det är en winner takes it all-marknad. Vi kommer inte ha flera olika betallösningar. Men väljer en modell och så använder man den, säger Damsgaard till epn.dk.

Jättarna ligger lågt

Även i Danmark finns det flera olika nystartade företag som vill vara med och slåss om nästa stora betalmodell.

De stora amerikanska jättarna Apple och Google har än så länge legat lågt när det gäller de nya betallösningarna. Men enligt Damsgaard är det bara en tidsfråga innan de ger sig in på marknaden.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN