De ska sätta stopp för konsumtionshetsen

avMikael Stengård

Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius vill utbilda unga kvinnor att ta mer ansvar över ekonomin

Foto: ADELE TRESCHOW.
Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius har fått nog av all konsumtionshets och överskuldsättmning i samhället. Nu vill de utbilda unga kvinnor att ta mer ansar för sin ekonomi.

Allt fler människor hamnar i skuldfällor och dras med dyra konsumtionslån.

Det vill Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius ändra på.

– Vi vill hjälpa människor att bli bästa vän med sin budget, säger de.

Antalet svenskar som hamnar i svåra skuldproblem växer. Varje år ansöker 40 000 personer om att få hjälp med skuldsanering.

Samtidigt har antalet obetalda sms-lån som går till Kronofogden ökat med 70 procent i år jämfört med förra året. Hittills i år har cirka 30 000 fall anmälts till fogden.

Det växande skuldberget har fått entreprenörerna Isabella Löwengrip, som bland annat driver bloggen Blondinbella, och Pings Hadenius, journalist och civilekonom, att sätta ner foten.

Genom föreläsningar och utbildningar, som främst riktar sig till kvinnor, vill de nu sätta stopp för konsumtionshetsen och överskuldsättningen i samhället.

"Spara ger bättre självkänsla"

Nästa höst släpper de även boken ”Economista – från shopoholic till saveoholic”.

– En Economista lever och lär på ett visst sätt – det handlar om hur hon tänker och agerar med sina pengar. Målet med detta är att få koll och kontroll på sin ekonomi, och därigenom kunna lägga mer energi på viktiga och roliga saker i livet, än att ligga sömnlös av ekonomisk stress, säger Pingis Hadenius.

Hur går man från en shopaholic till saveoholic?

– Genom att hitta en större lust och glädje i att spara och förstå vikten av att ge sig själv den möjligheten, istället för att i första hand konsumera. Att spara är att respektera sig själv – något som bygger en starkare självkänsla och självförtroende.

Föll sig naturligt

Både Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius har länge jobbat med och inspirerat unga kvinnor. Idéen till att starta en skola som hjälper kvinnor med privatekonomin föll sig därför naturligt, säger de.

– Jag är civilekonom och har jobbat inom investmentbanking och alltid varit ensam som tjej med mitt intresse för ekonomi, pengar och aktier. Isabella är samtidigt Nordens starkaste språkrör till unga kvinnor. Vi tycker båda att det är fantastiskt att kunna stötta tjejer till att kunna hantera sina pengar bättre och således ha en bättre grund i livet, säger Pingis Hadenius.

Och tipset för hur man får en trygg och bra ekonomi är enkelt.

– Sluta spontan- och impulsshoppa!
 

ARTIKELN HANDLAR OM