Varselvåg slår mot svensk industri

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Helena Dahlgren,Värmlands Folkblad.
Varslad Sebastian Cassle, 28, är en av alla svenskar som riskerar att bli av med jobbet sedan hans arbetsgivare varslat i stort sett hela arbetsstyrkan.

Privatekonomi

Krisen i USA och Europa slår allt hårdare mot Sverige.

7 329 varslades i september – och ännu högre siffror väntas för oktober och november.

Industrin är mest utsatt.

– Det kom som en chock, jag kunde inte förstå att det var sant, säger Sebastian Cassle, 28, från Säffle som riskerar bli av med jobbet på Volvo Bussar.

I förmiddags meddelade Ericsson att 1 550 personer på företaget varslas om uppsägning.

Elektronikjätten är långt ifrån ensam i Sverige om att göra nedskärningar.

Arbetsförmedlingens statistik för oktober är inte färdig än, men under september varslades 7 329 personer. Det är en klar ökning jämfört med förra året då 4 540 personer varslades under samma period. Totalt har minst 46 000 människor varsalts om uppsägning hittills i år.

– Det är rimligt att anta att vi får fler varsel i oktober, och att varslen kommer att vara på en hög nivå under en tid framöver. Det är oroande, särskilt eftersom arbetslösheten redan är hög, säger Thomas Carlén, ekonom på LO.

Enligt Arbetsförmedlingen brukar 65-70 procent av varslen resultera i uppsägningar. Och varslen lär bli fler även på längre sikt.

– Sysselsättningen kommer att dämpas och arbetslösheten öka nästa år, säger Hans Tydén, analytiker på Arbetsförmedlingen.

”En chock”

Sebastian Cassle, 28, från Säffle är en av alla svenskar som riskerar att bli av med sitt jobb. I början oktober fick han skräckbeskedet att hans arbetsgivare sedan sju år tillbaka, Volvo Bussar, lägger ner i Säffle och flyttar produktionen utomlands. Sammanlagt varslades 400 personer.

– Det kom som en chock, jag kunde inte förstå att det var sant, säger Sebastian.

Han har ännu inte lyckats hitta ett nytt jobb, men är beredd att både ombilda sig och flytta om det dyker upp ett arbetserbjudande.

– Men det är mycket som måste ordnas, jag har ju ett hus här som måste säljas, och det blir nog svårt nu när alla arbetstillfällen försvinner. Men det finns de som har det värre, jag har ju ingen familj eller barn att ta hänsyn till.

Trots varselvågen ser situationen inte lika illa ut som under 2008-2009, då som mest omkring 20 000 personer varslades i månaden.

– Men det är svårt att tro att de europeiska länderna kommer öka sin efterfrågan snart. Det finns därför en risk att det drar ut på tiden, säger Thomas Carlén.

Mindre orter drabbas hårdast

Sebastian Cassle tycker att regeringen och arbetsgivarna borde ta ett större ansvar för att rädda jobben i Sverige.

– Det är klart att företagen flyttar utomlands om det är billigare att producera produkterna där, men det är här hemma kvaliteten finns, det borde man ta vara på.

– Det är en tuff arbetsmarknad och det är pengarna som styr, det är jäkligt tråkigt att man inte tar hänsyn till människorna.

Enligt Thomas Carlén är det just mindre orter som Säffle som drabbas hårdast av de dåliga tiderna.

– Det här slår mot industrierna som ofta har en dominerande roll på mindre orter. De 400 som varslas i Säffle motsvarar ungefär fem procent av alla i arbetsför ålder på orten. Det är klart att det är en stor smäll, säger Thomas Carlén.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN