Hajpa dig själv – lite

Av: 

Annica Lundbäck

Frank Abagnale, spelad av Leonardo DiCaprio, i filmen ”Catch me if you can” ljög en hel del för att få sina drömjobb. Till exempel om att han var pilot.

Frank Abagnale, spelad av Leonardo DiCaprio, i filmen ”Catch me if you can” ljög en hel del för att få sina drömjobb. Till exempel om att han var pilot.

Foto: DREAMWORKS PICTURES

Jobb & karriär

Flexibel? Check. Ambitiös? Självklart. Pratar flytande franska? Hm, du gick ju den där kvällskursen för nio år sedan… Det får duga. ”Språkkunskaper: Talar mycket god franska.”

Många är för försiktiga

Känner du igen dig? Du är inte ensam. En fjärdedel av Sofis modes läsare uppger att de har ljugit eller friserat sanningen på sitt cv. Kristina skriver:

”Jag är en flitig kvinna med många talanger. Problemet är att jag har studerat mycket och har väldigt lite arbetslivs­erfarenhet. Därför berättar jag inte hela sanningen i mitt cv. Jag ljuger inte – men jag framställer det jag faktiskt har jobbat med i bättre dager än det är.”

– Självklart ska man lyfta fram sina goda sidor när man söker ett jobb. Många har en tendens att vara alldeles för försiktiga – om du överdriver lite i stället hamnar du förmodligen närmare sanningen, säger Nina Jansdotter, karriärcoach och författare till boken ”Självkänsla på jobbet”.

Ljug inte för att passa

– Det finns heller ingen anledning att berätta att jobbet du hade senast var en praktik som betalades av arbets­förmedlingen. Huvud­saken är att det du gjorde gav dig relevant erfarenhet, fortsätter hon.

Det handlar om att vända sina svagheter till styrkor och att hajpa sig själv, menar Nina Jansdotter. Rena lögner rekommenderar hon däremot inte.

– Måste du ljuga för att passa in på en viss profil, kanske du inte är rätt person för jobbet. Kräver tjänsten en strukturerad person och du är en kreativ slarvmaja, så kommer det att bli kaos. Då finns det garanterat andra jobb som passar dig bättre.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär