10 000 nya sommarjobb redan till sommaren

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Inför sommaren finns det möjlighet till 10 000 extra sommarjobb.
Foto: Johner
Inför sommaren finns det möjlighet till 10 000 extra sommarjobb.

Vänsterpartiet och den rödgröna regeringen ska satsa 105 miljoner på unga.

De ger 10 000 nya sommarjobb – som landets kommuner kan ansöka om redan till sommaren.

– Vi vet att det blir många ungdomar som blir över och som vill jobba, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Aftonbladet.

Aftonbladet kunde redan i början av mars berätta om Vänsterpartiets krav på deras budgetsamarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen – att införa 10 000 nya sommarjobb för 105 miljoner kronor.

Nu är det klart – förslaget kommer med i regeringens vårbudget.

Vill bidra till jobbpremiär

Just nu är det rekordmånga sommarjobb ute. Men dom extra sommarjobben riktar sig till ungdomar som har svårt att få ett jobb på egen hand och som gått ut nian eller de två första årskurserna på gymnasiet.

– Det här är ett tillägg, en kil, för att säkerställa att ungdomar med funktionsnedsättningar eller andra svårigheter inte blir över, säger arbetsmaknadsminister Ylva Johansson (S).

Pengarna ska på uppdrag av Arbetsförmedlingen fördelas mellan Sveriges kommuner, landsting och entreprenörer. Enligt Vänsterpartiet dras många kommuner med dålig ekonomi och alla har inte möjlighet att erbjuda sommarjobb till alla.

– Vi vet att flera kommuner redan jobbar hårt för att få fram sommarjobb, men många kommuner har också en pressad ekonomi och många unga har inte fått chansen till den viktiga erfarenhet som ett sommarjobb är. Därför är det väldigt roligt att vi nu kan öppna möjligheten för fler ungdomar att få ett sommarjobb, säger Ulla Andersson.

Kommunerna måste ansöka

Men det är bråttom. Våren är på frammarsch med stora steg och om tvåtre månader är det sommar.

Arbetsförmedlingen har hjälp av SKL, Sveriges kommuner och landsting, för att förenkla processen – så att myndigheten hinner innan sommaren. Första steget tas dock av kommunerna själva - som måste ansöka för att ta del av kakan på 105 miljoner kronor.

– Jag hoppas att många kommuner kommer att vara med. Det beror på hur stor arbetsmarknad kommunerna har i övrigt. Det är viktigt att det här inte är alla jobb för ungdomar utan ett extra stöd för de som blir kvar och som vill jobba, säger Johansson.

Den rödgröna regeringen presenterar sin vårändringsbudget den 18 april.

Publicerad:

LÄS VIDARE