Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Se över bolånen – räntesänkningarna över

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2017-07-11

Någon gång under hösten väntas de långsiktiga boräntorna börja stiga, enligt flera bedömare. Har du funderingar på att binda ditt bolån kan det finnas anledning att agera.

Räntesänkningarnas tid är förbi, signalerar flera centralbanker. För den som funderar på att binda sitt bolån börjar det blir dags att agera.
– Jag tycker inte att det är så mycket att vänta på, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Nyligen kom Riksbanken med beskedet att banken inte längre har med några ytterligare räntesänkningar i sina prognoser. Beslutet kom efter att flera andra centralbanker signalerat att tiden med extremt låga räntor snart är förbi.

– Det är definitivt så att räntorna har bottnat nu med anledning av Riksbankens besked i förra veckan. De räknar inte med fler sänkningar, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Centralbanker signalerar

Enligt Riksbankens egen prognos kommer den första höjningen av styrräntan i mitten av nästa år. Därför dröjer det innan vi ser någon effekt på de korta, rörliga räntorna och tills vi ser en varaktig ränteuppgång, enligt bedömarna.

Men centralbankernas signaler har redan nu fått de långsiktiga marknadsräntorna att stiga. Och de fleråriga bolåneräntorna väntas följa efter.

– De bundna räntorna tenderar alltid att gå upp innan de rörliga räntorna gör det, säger Jens Magnusson, SEB:s privatekonom.

Troligtvis märks effekten på de bundna bolåneräntorna redan någon gång under hösten.

För den som funderar på att binda, åtminstone en del av, sitt bolån finns det redan nu anledning att agera anser de.

– Jag tycker inte att det är så mycket att vänta på. Det kommer inte att hända något mer nedåt. Då kan man lika gärna binda, säger Ingela Gabrielsson.

Fleråriga boräntor

Det är framför allt när det gäller fleråriga bolåneräntor som det kan vara fördelaktigt att binda. Det gäller bindningstider från tre år och uppåt.

Den statliga banken SBAB:s chefsekonom Tor Borg tror att höjningarna av de långsiktiga boräntorna kommer att börja i slutet av året.

Även han anser att det kan vara fördelaktigt att binda lånet redan nu. Men för den som har is i magen tror han heller inte att det behöver innebära någon direkt förlust att vänta lite.

– Eftersom vi inte kommer att se några större ränterörelser förrän under nästa år tror jag att det finns utrymme att avvakta några månader, säger Tor Borg.

Exempel räntekostnad

  • I juli 2017 ligger räntan för ett lån bundet på två år på 1,69 procent hos SBAB. För ett lån på 2 miljoner kronor innebär det en årlig räntekostnad på 33 800 kronor eller 2 817 kronor i månaden.
  • Enligt SBAB:s prognos kommer ett tvåårigt lån att kosta 1,80 procent i ränta i december. Det innebär en årlig räntekostnad på 36 000 kronor eller 3 000 kronor i månaden.
  • För ett lån med en bindningstid på fem år ligger räntan i juli 2017 på 2,36 procent. Det innebär en årlig kostnad på 47 200 kronor eller 3 933 kronor per månad för ett lån på 2 miljoner kronor. I december väntas räntan ha stigit till 2,70 procent vilket innebär en kostnad på 54 000 kronor eller 4 500 kronor i månaden.
  • Räntan på ett rörligt lån med tre månaders bindningstid som i dag kostar 1,59 procent i ränta beräknas stiga till 1,70 procent i december vilket är kostnaden för ett tvåårigt lån i dagsläget. Källa: SBAB

Binda eller inte binda bolånet?

  • En majoritet av svenska bolånetagare låter sina bolån löpa med rörliga räntor i dag.
  • Din ekonomi avgör om du har utrymme för eventuella räntehöjningar.
  • Om du vill ha en större förutsägbarhet i din ekonomi och kunna räkna med en fast kostnad för ditt boende kan det finnas anledning att binda bolånet, eller åtminstone en del av det, när räntorna väntas stiga.
  • En vanlig rekommendation är att dela upp lånet i flera delar med olika bindningstid för att sprida risken.
    Bind inte lånet på längre tid än du tror att du kommer att bo kvar i din bostad. Om du behöver lösa lånet innan bindningstiden gått ut riskerar du att få betala en ränteskillnadsersättning.
  • Diskutera alltid ränterabatt med din bank vid en omförhandling av dina lån.
    Källa: Nordeas och SEB:s privatekonomer

Följ ämnen i artikeln