Black Friday

Så länsar ligorna ditt konto på Black Friday

6 tips: Så skyddar du dig mot bedragarna

avFredrik Rundkvist

Black Friday är en köpfest för konsumenterna. Och en svart dag för polisen.

– Det är tyvärr många som drabbas av bedrägerier nu, säger bedrägeriexperten Nina Jelver.

Om prognoserna håller kommer vi att ha handlat grejer för 7 miljarder kronor innan den här dagen är över. Varannan svensk ska ut och shoppa på rean.

– Statistiskt sett så är det inte så att bedrägerierna skjuter i höjden under Black Friday och julhandeln. Men de ökar ju. Och det är inte så konstigt med tanke på det stora antalet transaktioner som sker under den här perioden, säger Nina Jelver på branschorganisationen Svensk handel.

Stulna uppgifter

En stor del av handeln på Black Friday och dagarna därefter sker på nätet. Och det är också där en stor del av bedrägerierna sker.

– Det största problemet är köp med stulna kortuppgifter. Men något som är lite extra vanligt i samband med Black Friday är falska sajter där man erbjuder varor till väldigt låga priser.

– Det är ganska tacksamt att köra den metoden just nu när många är på jakt efter billiga julklappar.

Foto: Marcus Ericsson/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT
Bedragarna passar på under Black Friday.

Ett välkänt exempel är Kameraexperten som under julhandeln 2008 lockade med superlåga priser. Kunderna köpte elektronik för 15 miljoner kronor – grejer som aldrig levererades. De fyra huvudmännen dömdes senare till långa fängelsestraff för grovt bedrägeri. Sedan dess har näthandeln vuxit explosionsartat. Nya betallösningar har gjort det säkrare att shoppa hemma i soffan.

– Ska man handla på nätet kan man göra det på sajter som har tvåstegsverifiering som stöds av 3D-secure. Majoriteten av våra handlare har infört detta, säger Nina Jelver.

Betala mot faktura

Tvåstegsverifiering innebär att det förutom kortnumret krävs ett lösenord för att bekräfta köpet. Systemet har gjort det betydligt svårare för bedragare att använda stulna kortuppgifter till nätköp.

Alternativet är att betala mot faktura. Även där finns säkerhetslösningar som kan försvåra för bedragarna.

Klarna är en stor aktör när det gäller fakturaköp. De har numera en funktion i sin app där man kan välja att det alltid ska krävas verifiering med bank-id vid fakturaköp. Ett hett tips är att aktivera den funktionen.

I USA är Black Friday sedan många år starten på julhandeln. Butikerna håller öppet extra länge och lockar med rejält sänkta priser. I Sverige fick dagen ordentligt fäste i början av 2010-talet.

Så skyddar du dig mot bedragarna – 6 tips

  1. Koden. Dölj handen när du knappar in pinkoden i kassalinjen om du handlar i en fysisk butik. Be personen bakom flytta på sig om det behövs.

  2. Nätbutiken. Handla på etablerade sajter. Kontrollera alltid butiken innan du handlar där första gången. Kolla omdömen, ring och prata med personalen. Välj en annan butik om det inte finns några kontaktuppgifter.

  3. Märkningen. Leta efter symbolen för trygg e-handel på varorna. Det är den blågula symbolen med hänglåset.

  4. Priset. Låt inte priset styra köpbeslutet på nätet. Om erbjudandet låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det.

  5. Betalningen. Se till att butiken har en säker betalningslösning, som 3D Secure. Det innebär att man utöver kortuppgifterna måste bekräfta köpet med ett lösenord.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bedrägeri

Klarna

Julhandeln

Shopping

Bank-id