Skakig börs slutade på minus

TT

Publicerad 2022-03-08

Det var snabba ryck upp och ned på börsen. Arkivbild

Marknaden är turbulent, präglad av höga energipriser och en växande oro för inflation och recession i skuggan av Ukrainakriget.

Ett tydligt kursfall i tisdagshandelns inledning vändes i uppgång på eftermiddagen – men vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS-index backat 0,3 procent.

Sämst bland de mest omsatta aktierna på OMXS30-listan gick nätkasinobolaget Evolution och medicinteknikföretaget Getinge, som backade 5,9 respektive 4,1 procent. Verkstadsbolaget Atlas Copco, en av måndagens vinnare, tappade 2,6 procent.

Indextunga klädjätten H&M höll emot med en uppgång på 4,2 procent. Uppåt drog även tunga verkstadsaktier som SKF och Sandvik, upp 2,5 respektive 1,7 procent. Byggkoncernen Skanska och lastbilstillverkaren AB Volvo och gick också starkt och steg 2,7 procent respektive 1,9 procent.

Men de ryska styrkornas attacker mot ukrainska storstäder fortsätter. Och från Moskva har det sedan USA börjat överväga ett importembargo mot rysk olja kommit besked att Ryssland kan tänka sig att strypa flödet av naturgas via den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 1.

Priset på så kallad Brentolja lyfte 7 procent till cirka 132 dollar per fat, vilket bortsett från en topp nära 140 dollar under natten till måndagen är den högsta noteringen sedan 2008.

I turbulensen på råvarumarknaden rusade nickel uppåt på metallbörsen i London (LME) med 250 procent på två dagar, vilket ledde till ett handelsstopp. Stora marknadsaktörer har fått likviditetsproblem när de ska täcka upp ohållbara blankningspositioner.

Handelsstoppet kommer sedan LME gett China Construction Bank ytterligare tid på sig att betala hundratals miljoner dollar för att täcka upp kursförluster i måndags.

På de ledande europeiska börserna var rörelserna små. FTSE100-index i London steg 0,1 procent och CAC40-index i Paris backade 0,3 procent. DAX-index i Frankfurt var vid 18-tiden oförändrat.