Rekorddyra vitvaror efter halvledarbrist

Elektronikprodukter rusar i pris på andrahandsmarknaden

Halvledarbristen skickar upp vitvarupriserna till sällan skådade höjder.

En begagnad tvättmaskin har aldrig varit så dyr som nu.

– Vi har märkt av ett ökat intresse för alla de typer av kategorier och produkter som berörs av krisen, säger Tero Marjamäki på Blocket.

Bristen på halvledare har satt världshandeln i gungning. Pausade industrier, varubrist och larm om storvarsel är några av konsekvenserna som bristen på den viktiga komponenten hittills har fört med sig.

Krisen är ett faktum, har flera experter slagit fast. Eller som Mikael Östling, professor i mikroteknik vid Kungliga Tekniska högskolan, uttrycker det:

– Förr styrdes världen av sina ledare, i dag styrs vi av våra halvledare, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Han utvecklar:

– Halvledarnas betydelse kan inte nog betonas. Allting vi gör har halvledarkomponenter i sig och det betyder att hela världsekonomin står och faller med fungerande halvledare.

Vitvarupriserna rusar på grund av den globala halvledarbristen.
Vitvarupriserna rusar på grund av den globala halvledarbristen.

Hos vitvarukedjan Elon märks komponentbristen tydligast på utbudet av diskmaskiner. Tillgången är begränsad, uppger bolaget.

– Det kommer att vara problem i ett halvår ungefär. Någon akut brist kommer det inte att bli, men är du ute efter en specifik produkt kan det vara längre leveranstid än vanligt, säger Camilla Waldmark, presstalesperson på Elon.

Dyrare än någonsin

Men på begagnatmarknaden märks bristen av desto mer. Statistik från köp- och säljsajten Blocket visar att flera varukategorier är dyrare än på länge. I vissa fall någonsin.

– Vi har kunnat se en ökad efterfrågad på exempelvis begagnade båtar och bilar när nytillverkningen hade utmaningar, och vi kan se nu en liknande utveckling till följd av halvledarbristen, säger Tero Marjamäki, kommunikationschef på Blocket.

– Vi har märkt av ett ökat intresse för alla de typer av kategorier och produkter som berörs av krisen. Både ett ökat sök och köpsug som drivit upp prisbilden, säger han.

Mikrovågsugnar har också ökat i pris.
Mikrovågsugnar har också ökat i pris.

På Blocket ökade snittpriset på diskmaskiner från 1 685 till 1 803 kronor i augusti, jämfört med samma månad förra året. Spisar och mikrovågsugnar ökade från 1 920 kronor till 2 598 kronor. Det är det högsta uppmätta priset på fem år, enligt bolaget.

117 procent höjning – dyrast någonsin

Störst prisskillnad syns det på tvättmaskiner och torktumlare. Där har snittpriset gått upp från 1 992 till 4 328 kronor. Det är en ökning med 117 procent på ett år och det högsta priset någonsin på köp- och säljsajten.

– När vi tittar på augusti och september är vi uppe i historiskt höga prisnivåer i många produktkategorier. Ett annat exempel är priset på tv som gått upp med 20 procent under de senaste två månaderna, säger Tero Marjamäki.

Utöver högre priser säljs också många produkter snabbare än vanligt. I kategorierna diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare går sju av tio åt inom en vecka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu