Bud på Astra Zeneca

avAnders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer har lagt ett bud på Astra Zeneca.

Pfizer har i dag gått ut med uppgiften via ett pressmeddelande.

– Just nu har vi inga kommentarer, säger Lotta Sjösten, presskontakt på Astra Zeneca.

Det har tidigare cirkulerat uppgifter om att Astra Zeneca har tillbakavisat ett bud från Pfizer på 660 miljarder kronor. I dag bekräftar Pfizer att de har inlett diskussioner med Astra om en fusion.

Kan bli jätteaffär

Om köpet blir av kan det bli ett av de största någonsin inom läkemedelsindustrin. Astra Zeneca har dragit ner på verksamheten i Sverige de senaste åren, men sysselsätter ändå nära 6000 personer här.

Pfizer är världens största läkemedelsföretag med över 100 000 anställda och en årlig omsättning på nästan 60 miljarder dollar, vilket motsvarar nära 400 miljarder kronor.

Tackade nej i januari

I ett pressmeddelande skriver Pfizer att de redan i januari kom med ett preliminärt och icke bindande bud till Astra Zenecas styrelse. Då tackade Astra Zeneca nej efter inledande diskussioner. Pfizer skriver att man "med tanke på den senaste utvecklingen på marknaden" kontaktat Astra igen den 26 april för att återuppta diskussionerna om ett köp.

Astra Zeneca vill ännu inte kommentera uppgifterna från Pfizer:

– Just nu har vi inga kommentarer, säger Lotta Sjösten, presskontakt på Astra Zeneca.

Rusning på börsen

Uppgifterna under morgonen har fått Astra Zeneca att stiga rejält på börsen. Vid 09.20 hade aktien stigit med 15 procent på Stockholmsbörsen. En förklaring till det kan vara att Pfizer skriver att de är beredda att erbjuda en premie till Astras aktieägare om köpet går igenom. I budet i januari erbjöd Pfizer 30 procent över värdet på Astra Zenecas aktier som premie.

Kontaktad i lördags

Enligt ett pressmeddelande ska Pfizers vd och styrelseledamot Ian Read i lördags ha kontaktat Astra Zenecas styrelseordförande Leif Johansson med en förfrågan som gick ut på att bolagen skulle gå ut med ett gemensamt uttalande om att man inlett diskussioner om ett samgående.

Astra Zenecas styrelse ska dock ha kommit fram till att utan ett "specifikt och attraktivt" förslag är det inte lämpligt att ingå i diskussioner med Pfizer.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI