”Ingen risk för stopp i världshandeln”

Annika Creutzer chattade med Aftonbladets läsare om krisen och den egna plånboken

Foto: LOTTE FERNVALL
Annika Creutzer, chefredaktör för pengar24.se.

Göran K säger: Hej och tack för bra service. Ville bara höra vad arbetslösa mer precist får dra av, jag har läst mig till resor, porto, telefon, kopior, internet, papperskostnader för att söka jobb. Finns det mer att tänka på där?
Annika Creutzer säger: Det är ungefär dess saker du kan dra av. Men tänk på att det är bara den del av avdraget som är över 5 000 kr som ger ett skatteavdrag. Du måste också kunna visa upp kvitton och motivera varje utgift om din deklaration granskas.
Monica säger: Hej, Jag blev övertalig förra året och hade avgångsvederlag. Efter en tid fick jag ett tidsbegränsat arbete, till mycket lägre lön, och hade alltså under en tid dubbla "inkomster". Nu har jag fått en enorm kvarskatt, trots att jag skattade för båda inkomsterna som vanligt. Jag brukar vanligtvis få tillbaka en rejäl slant då jag har stora lån och ingen jämkning men nu istället alltså nästan 60 000 i kvarskatt - hur kan sådant hända?
Annika Creutzer säger: Den ena inkomsten lades ovanpå den andra inkomsten och då gör skatteskalorna att du får en högre procentuell skatt, marginalskatten stiger. Du borde ha bett din nye arbetsgivare att dra mer skatt. Tyvärr är det något som vi inte alltid tänker på.
Bo Lindberg Uppsala säger: Har fått uppskov med vinsten vid försäljn. av bostad 2004 års tax. Min del av kvarvarande uppskov är 308397; Frågan: i dekl efter 6/ink av kap finns schablonintäkten 1,67% på 308397 =intäkt 5150, men var ser jag att skatten finns upptagen som ett minus? Varför finns ej skatten synlig i uppställningen Prel. skatteuträknikng? mvh / bo lindberg
Annika Creutzer säger: Denna intäkt ska finna smed i de intäkter av kapital som redovisas under punkt 6. Du betalar 30 procents skatt på denna schablonintäkt. Den är alltså ett plus och inte ett minus.
amir säger: hej Annika jag är 1 volvo anställd som är varslad min sista arbetsdag är 30 juli. jag tjänar nu 16000 efter skatt och har fasta utgifter med lägenhet lån och allt på 10000:- hur ska jag klara mig på akassan som ger 10400:- varför höjer de inte taket?
Annika Creutzer säger: Det är en politisk fråga som jag tyvärr inte kan svara på.
Robban säger: Jag har precis blivit arbetslös, och är innerligt trött på vara så betydelselös att man inte ens får ett tack av företaget dagen vi slutade. Så nu vill jag studera vidare, men med hus och familj är det svårt att klara sig på studielån/bidrag+ev tilläggslån osv. Finns det inget annat sätt att få in extraslantar? Finns inte ens deltidsjobb/extrajobb här där jag bor.
Annika Creutzer säger: Det du får fundera över är hur du kan sänka kostnaderna, exempelvis hyra ut ett rum i huset. Det går att få ett extra tillägg på studielånet för den som är över 25 år och har varit yrkesarbetande.
Jossan säger: Hej Annika! Jag har en fråga ang reseavdrag, har under hela --08 haft arbetsträning och praktiserat på olika företag. Det har gått över förväntan, men då jag bor på landsbygden så har jag fått köra 12 mil tur och retur varje dag. Kan jag göra avdrag för dessa kostnader, det blir dyrt att köra 12-14mil om dagen. Tacksam för svar: Kram från Jossan!
Annika Creutzer säger: Det bör du kunna göra om du har fått lön under denna tid. Resor kan bara dras av mot arbetsinkomst.
Susanne säger: Hejsan, jag undrar om jag får dra av sonens resor till o från skolan (gymnasiet) med bil då det inte finns några bussförbindelser. Det är ca 1 mil till närmsta buss och tiderna passade inte hans tider. Det är ca 4 mil enkel resa.
Annika Creutzer säger: Nej, du får bara göra avdrag för resor som är till och från ett arbete där du får inkomst.
marina säger: hej vad är bäst att välja om man vill spara långsiktigt, jag är 20 och tänkte spara ca 2000 i månaden. tack på förhand
Annika Creutzer säger: Börja med att bygga en buffert på ett bra sparkonto på banken. När du har din grundplåt kan du börja att försiktigt månadsspara en del i en bred aktiefond, exempelvis en global indexfond med låg avgift. Efter en tid kan du komplettera med ytterligare någon fond.
Student säger: Vad ska man som student tänka på nu under denna kris? Man hör ju mest om ensamstående och pensionärer, sanningen är den, att vi studenter också lider rätt mycket.
Annika Creutzer säger: Det är sant att studenterna har haft det tufft under många år. Försök att hålla kostnaderna nere och spara lite. Tandläkarräkning, nya glasögon e dyl är det bra att ha pengar till. Lån för en student kan vara både svårt att få och dyrt att ha. Byt tips med andra studenter och låginkomsttagare.
F. D. Rosevelt säger: Hej Annika. Dra ut perspektivet lite. Om världsrecessionen accelererar och att regeringar i länder får svårt att låna upp pengar för budgetar samt olika paket. finns det på kartan att handeln totalt stannar och att vi får livsmedels- och bränslebrist i Sverige? Finns det lagrade reserver (som det fanns under Kalla Kriget)?
Annika Creutzer säger: Visst finns det beredskapslager även i dag men de är inte så stora. Men risken är liten för detta. Nu trycks nya sedlar bl a i USA och hotet är snarare att det i framtiden kan bli en kraftig inflation.
Marcos Cavieres säger: kan jag deklarera den ränta som vi betalar till banken i Spanien på ett hus som vi köpte för 6 år sen.
Annika Creutzer säger: Ja, det bör du kunna göra. Kolla med skatteverket vilket underlag som kan behövas för att avdraget ska godkännas.
Anna säger: Tror du att det blir ngn mer räntesänkning på bolån snart? Ifall...är det väl sista gången eller hur?
Annika Creutzer säger: De flesta analytiker tror att Riksbanken sänker räntan i april (besked 21 april). De flesta räknar också med att det blir till noll, från i dag 0,5 procent. Det bör i sin tur ge en sänkning på bolånet. Men bolånets ränta styrs också av andra upplåningskostnader som bankerna har. Dessa har också sjunkit på sistone och det slår igenom nu. I dag sänker bl a Nordea och Danske bank. Skulle dessa kostnader sjunka ytterligare kan det alltså bli ytterligare sänkningar förutom de som blir effekten av Riksbankens sänkning.
linn säger: hej vi har tänkt att köpa ett hus eller en lägenhet, ska vi vänta med det, vad händer med priser ska de gå upp eller ner?
Annika Creutzer säger: Priserna hålls uppe av den sjunkande bolåneräntan. Men när arbetslösheten slår igenom med full kraft tror jag att priserna kommer att pressas nedåt. Givetvis blir det mer på orter med hög arbetslöshet. Avvakta om ni kan. Gör också en noggrann kalkyl där ni räknar med att ni själva också kanske drabbas av arbetslösheten. För det kommer att bli mycket tufft framöver.
säger: Det är tufft nu men det blir ljusare tider eller vad tror du, apropå det vad sägs om att införa euron nu med facit i hand kronan är ju så väldigt svag, låt regeringen ta beslut som gjorts i dom flesta andra länder.
Annika Creutzer säger: Euro eller inte är en politisk fråga som jag passar på. Men jag vill också tro att det väntar ljusare tider. Tyvärr blir det nog tuffare först så framåt 2011-2012 blir det bättre.
säger: Hej Annika! Hur ska man göra med sina fonder, sälja eller byta
Annika Creutzer säger: Det beror helt på när du behöver pengarna. Nu börjar många fonder att stiga i värde och förhoppningsvis ser vi en stabil uppgång (även om det alltid går lite upp och ner). När du ska ha pengarna bör du plocka ut dem stegvis så att du inte råkar sälja dina fonder en dag då kurserna är i botten.
Moderator säger: Här kommer sista frågan:

simbo säger: Tror du kronan kommer stärkas eller försvagas ytterligare mot dollarn euron osv?

Annika Creutzer säger: Jag hoppas och tror att kronan blir starkare ju mer finanskrisen klingar av. De svenska statsfinanserna och den svenska handeln är såpass stark att det, enligt skolboken, borde ske.

Moderator säger: Tack Annika Creutzer och tack alla som chattade!

Annika Creutzer säger: Tack alla som skickat så kloka frågor. Vi möts igen om en vecka.

ARTIKELN HANDLAR OM