Tomtens bästa fonder

Så sparar du tryggast och mest till barn och barnbarn

En aktiefond till dig själv kan bli barnbarnens bästa julklapp.

– Trots alla börskrascher, sparar man på 15 års sikt är aktier det som ger bäst utdelning, säger fondexperten och ekonomijournalisten Joel Dahlberg.

Men välj fondklappen själv – bankens goda råd kan visa sig dyra.

I eget namn ”Ge en liten del av pengarna i kuvert eller som sparkonto i barnbarnets namn”, säger Ann-­Sofie Magnusson på Ikanobanken. Men spara resten i fonder i eget namn, då kan du avsluta sparandet när du vill och ändå se till att varje ­barnbarn får lika mycket.
I eget namn ”Ge en liten del av pengarna i kuvert eller som sparkonto i barnbarnets namn”, säger Ann-­Sofie Magnusson på Ikanobanken. Men spara resten i fonder i eget namn, då kan du avsluta sparandet när du vill och ändå se till att varje ­barnbarn får lika mycket.
Joel Dahlberg.
Joel Dahlberg.

Hyresrätterna blir färre och bostadsrätterna fler, och den tid unga går utan fasta jobb efter skolan har ökat i ett par decennier.

Ett eget kapital blir allt viktigare för den som ska ta klivet ut i vuxenvärlden. En ny undersökning från Länsförsäkringar visar också att svenska föräldrar sparar allt mer till barnen – på fyra år har det genomsnittliga sparandet ökat med 20 procent och är i dag 5 535 kronor per barn och år i en tvåbarnsfamilj. Det motsvarar drygt 460 kronor per barn och månad.

Kan växa till det dubbla

Börjar man när barnen är nyfödda växer summan till 99 630 kronor på 18 år. Med en årlig ränta på 3 procent har kapitalet svällt till 133 125 kronor. Med 7 procents avkastning växer pengarna till över dubbla insatsen –200 812 kronor.

Men hur ska man spara? I premieobligationer? Fonder? Sparkonto?

Ann-Sofie Magnusson.
Ann-Sofie Magnusson.

Mer för pengarna bad Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken, ge sina bästa tips för julklappar till barnbarn på 1 000, 5 000 och 10 000 kronor.

– Om det är en engångsföreteelse kan man spara själv i eget namn och fördela beloppet på flera breda aktiefonder med låga avgifter

– Tänker man fortsätta att ge barnet pengar tycker jag att det är smart att öppna en kapitalförsäkring med så låg avgift som möjligt i sitt eget namn, hos exempelvis Avanza. Ange barnbarnet som förmånstagare. Då kan man också lägga till eventuellt fler barnbarn senare när man vill, säger Ann-Sofie Magnusson.

”Välj indexfonder”

Även Joel Dahlberg, ekonomijournalist på E 24 och författare till boken ”Bankbluffen”, rekommenderar sparande i aktier.

– Sparar man länge, på 10 eller 15 år, ger ­aktier på börsen den bästa avkastningen. Men välj breda indexfonder med låg avgift, säger Joel Dahlberg.

I listan intill finns åtta tips på just breda indexfonder, plus en Sverige-indexfond med noll­avgift. Fråga efter dem om du vill spara i din vanliga storbank. Litar du på banken kan du få långt sämre förslag – se artikeln under.

Swedbank föreslår dyra val

När Mer för pengarna frågade olika experter om bästa ­fonderna för barnen fick vi ett eget exempel på hur bankerna tjänar storkovan.

Swedbank föreslog två fonder som på 18 år tar en tredjedel av barnens pengar i avgift.

Swedbanks förslag var fonderna Robur Access Offensiv, en så kallad fond-i-fond med enbart ­aktier, och bland-fond-i-fonden Robur Action med lägre risk.

Pengarna till banken

När vi kollade upp fonderna visade sig avgifterna för båda två vara 1,6 procent.Räknat på ett sparande under 18 år går då 32,4 procent – en tredjedel av barnens ursprungliga kapital – direkt till banken.

Handelsbankens billiga Europafond Index har gett 29 procent på fem år. Access offensiv har på samma tid gett 25 procent i avkastning.

– Det är inte mer än runt 3,6 procent om året, en ­riktigt ­dålig fond säger ­Annika Creutzer, Aftonbladets ochPengar24:as privat­ekonomiska ­expert.

Ingen konst att hitta

– Access offensiv är en vanlig globalfond. Det är ingen konst att hitta en liknande fond med en fjärde­del så hög avgift, säger ­fondexperten Joel Dahlberg.

Robur Action har inte funnits på marknaden mer än drygt ett år. Avkastningen i år är 23 procent, ­inte alls bättre än flera de långt ­billigare indexfonderna Mer för pengarna lagt under granen ovan.

Expertens julklappstips

Ikanobankens familjeekonom Ann-Sofie Magnussons tipsar om bästa tomtefonds-paketen.

För 1 000 kronor

I sparkonto i barnets namn:

200 kronor

Aktiefonder i ditt namn:

200 i Avanza Zero

200 i SEB Europa Indexfond

200 i SEB Etisk Global Indexfond

200 i Swedbank Robur indexfond USA

För 5 000 kronor

Sparkonto i barnets namn:

200 kronor

Aktiefonder i ditt namn:

1 000 i Avanza Zero

1 000 i SEB Europa indexfond

1 800 i SEB Etisk Global indexfond

1 000 i Swedbank Robur indexfond USA

För 10 000 kronor

Sparkonto i barnets namn:

200 kronor

Aktiefonder i ditt namn:

1 800 i Avanza Zero

2 000 i SEB Europa Indexfond

4 000 i SEB Etisk Global Indexfond

2 000 i Swedbank Robur indexfond USA

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN