Räntorna sjunker – igen

Privatekonomi

Expert: ”En liten inflationschock kan få stora konsekvenser.”

Boräntorna sjönk på torsdagen till 2,90 procent och låneinstituten gör allt för att övertrumfa varandra och locka nya kunder.

Det tjänar de på.

– Det vi ser är hur bankerna försöker styra sin risk genom att ta marknadsandelar på bostadsmarknaden, säger Andreas Graflund, doktor i nationalekonomi.

En bostadslåntagare är nämligen en mycket mindre risk för en bank eller ett låneinstitut än exempelvis ett företag som vill låna pengar. Risken är mindre, för generellt sett har husägarna marginal att betala tillbaka sina lån.

Farligt att lita till

Samtidigt stiger priserna när räntan sjunker och fler lånar mer. Ett system som är enkelt att förstå – men farligt att förlita sig på.

– Det är omöjligt att säga om och hur länge räntorna kommer att hålla sig så här låga, säger Andreas Graflund. Det man kan konstatera är att inflationen – som är i det närmaste obefintlig just nu – påverkar räntorna mycket. En liten, liten inflationschock kan få stora konsekvenser för boräntorna och låntagarna.

EU-lagstiftningen påverkar

En annan sak som en låntagare bör tänka på är det som sker med EU-lagstiftningen.

– Integrationen mellan de finansiella marknaderna i Europa och i Sverige är en stor påverkansfaktor. I EU-länderna är avdragsrätten på bolån bara 20 procent jämfört med Sveriges 30 procent. Om vi i Sverige skulle införa nivån i EU skulle det innebär ökade kostnader för bostadsägarna, säger Andreas Graflund.

Robert Triches

ANNONS EXTERN LÄNK

Ansök om bolån och få ett erbjudande – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi