Birgitta, 82: Äntligen lyssnar dom på oss

Foto: Privat
Birgitta Nyman, 82, kan inte tro att det är sant - att hon ska få tillbaka sin pension.
MIN EKONOMI

82-åriga Birgitta Nyman fick sin årliga pension sänkt med nästan 5000 kronor.
När hon nås av beskedet att hon ska få tillbaka pengarna tror hon inte att det är sant:
– Menar du det? Ojojoj, jag blir rörd. Jag blir så tacksam och glad att lite protester hjälper.

Birgitta Nyman, 82, från Sandered utanför Borås var en av 150 000 pensionärer som fick en käftsmäll i brevlådan i början av januari.

Tidigare statligt anställda skulle få sänkt tjänstepension med upp till 1500 kronor i månaden.

När Sveriges kommuner och landsting i dag meddelar att man ska kompensera pensionärerna kan Birgitta inte tro att det är sant.

– Menar du det? Ojojoj. Jag blir rörd. Jag blir jättetacksam och glad för att lite protester hjälper. Jag blir väldigt väldigt glad.

”Behöver inte vara orolig längre”

När Birgitta fick sitt pensionsbesked i brevlådan grät hon av sorg. Nu gråter hon igen.

– Det är så många kvinnor och män som faktiskt har det såhär. Det glädjer mig att de har tagit sitt förnuft tillfånga. Det känns som en högvinst. Nu behöver vi inte vara oroliga längre.

SKL kommer i april retroaktivt betala ut den förlorade pensionen. Sedan kommer pensionen under hela 2018 ligga kvar på 2017 års nivå.

Vad betyder de här extra pengarna för dig?

– Jag har ett litet litet kapital som jag vill ha till min begravning. Vi sålde vårt hus och min man dog i våras. På min pension klarar jag mig inte, för hyran är dyr. Jag skulle få 4032 kronor över när hyran är betald. Sen har jag dagstidning, mobiltelefon och läsplatta. 400 kronor i månaden hjälper mig. Då har jag råd med tv-licensen utan att jag behöver vara orolig varje månad. Men det är många som har det ännu värre och sitter och vänder på slantarna.

Ska fira med en bit lax

Aftonbladet pratade med Birgitta för några veckor sedan. Sedan dess har många andra drabbade pensionärer hört av sig till henne.

Och många med henne har rasat över SKL:s pensionssänkning.

– Tänk att de lyssnade, helt fantastiskt.

Hur ska du fira ikväll?

– Du vet, jag är ju ensam, men jag har köpt en fin bit lax. Den ska jag baka i ugn. Jag har köpt lite sparris och lite mandelpotatis. Det blir min festmåltid. Jag skulle ha tagit det imorgon men jag tar det ikväll. Och så har jag köpt några räkor till min katt Tindra. Det är dom små detaljerna som gör det.

ARTIKELN HANDLAR OM