Tips inför köpet av fritidshus

Foto: Börja med att kolla terrängen. Du vill inte ha några närliggande sluttningar som gör att vatten rinner in mot huset.
MIN EKONOMI

I takt med vårvärmen ökar intresset för att köpa fritidshus. Men fall inte pladask för ett gulligt litet torp. Kontrollera husets svaga punkter.

Börja med att kolla terrängen. Du vill inte ha några närliggande sluttningar som gör att vatten rinner in mot huset. Se över hängrännor och stuprör och se till att vattnet inte hamnar för nära huset.

– Fukt på sommaren och vattenskador på vintern är det som oftast drabbar husägarna och ställer till stora problem, säger Patrik Wendelius, Villaägarnas Riksförbunds byggnadstekniska expert.

Om taket har tegelpannor, kontrollera att de ligger på plats och är hela. Det är särskilt viktigt om taket är platt eller bara svagt lutande. Kolla också att det inte finns fukt i källare eller krypgrund.

Kontrollera också att fasaden är hel och se till att åtgärda sprickor på ett fackmannamässigt sätt.

– Jag tycker att man bör göra som när man köper en villa. Ta in en sakkunnig som gör en besiktning av fritidshuset, säger Wendelius.

Kolla också tillgången till vatten och vattnets kvalitet om huset har egen brunn och också avloppet om det finns en tank eller trekammarbrunnssystem.

Tänk också efter hur mycket tid du vill lägga på renovering och underhåll. Fritidshus kräver ofta mer tid och engagemang än man tror.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM