Oordnad ekonomi kan paja förhållandet

avMikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Så gör du för att din ekonomi inte blir ett problem i relationen

Foto: COLOURBOX
Det finns knep för att undvika att ekonomin förstör relationen.

Var öppen med dina skulder, var inte snål och undvik dyra konsumtionslån.

Det är knepen för att få en relation att hålla, visar en undersökning från Nordea.

– En ordnad ekonomi är viktig både för dig själv och för en relation, säger privatekonomen Ingela Gabrielsson.

Är du i dejtingtagen och precis har börjat träffa en ny partner är det viktigt att du har ordning på din ekonomi. Annars finns det stor risk att det inte blir något förhållande. Det visar en ny undersökning från Nordea där banken har frågat 1 000 personer mellan 18 och 65 år hur olika ekonomiska vanor påverkar en relation.

Kvinnor mer observanta

Tre av fyra säger att de drar sig ur fortsatt dejtande om den andra personen har dolda skulder. Har du dessutom höga konsumtionslån, flera betalningsanmärkningar och uppfattas som snål så kan du också få trubbel med kärleken.

– Det handlar ju mycket om att skapa förtroende för varandra, och det verkar inte bra om man anar att dejten döljer sin ekonomiska situation, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Kvinnor är mer observanta på männens ekonomi än tvärtom. Fyra av fem kvinnor ogillar dolda skulder. Motsvarande siffra för männen är 70 procent.

Par som redan kommit över dejtingstadiet och lever i ett stadigt förhållande är mer överseende med varandras ekonomiska vanor. Bara tre procent säger att de har lämnat ett förhållande på grund av ekonomin.

Var uppriktig

Det man stör sig mest på i parförhållande är dock när den andra partnern blundar för ekonomin i relationen. När den andra partnern gör stora inköp utan att tala om det, inte har pengar kvar i slutet av månaden eller kritiserar den andra partners sätt att sköta ekonomin kan också ge en fnurra på tråden, enligt Nordeas undersökning.

– Mitt råd är att man är uppriktig och öppen med sin ekonomi från början. Man bör sträva efter att ha ett delat ansvar och därmed delad kunskap om vilka ekonomiska förutsättningar man har. Tänk på att den som har mest ekonomisk kunskap får automatiskt mer makt över ekonomin.

– En ordnad ekonomi är viktigt både för dig själv och för en relation.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM