Lånet som kostade 75000 procent i ränta

Konsumentverket varnar sju sms-låneföretag

Sms-lån som hamnar hos Kronofogden fortsätter att öka kraftigt.

Nu har Konsumentverket granskat sju företag som sysslar med sms-lån.

Alla fick varningar.

Det finns idag 35-40 företag i Sverige som lånar ut pengar via sms.

De som tar lånen är ofta unga personer som redan har andra skulder i kombination med svag ekonomi – och som därför får problem att betala tillbaka. Allt fler sms-lån blir därför ärenden hos Kronofogden.

Dålig koll på kunderna

Första halvåret i år hamnade 70 procent fler lån hos Kronofogden jämfört med samma period samma året.

– Förutom den bristande kreditprövningen, så är många av företagen fortsatt aggressiva i sin marknadsföring. Reklamen använder till exempel snabbhet och att även skuldsatta kan låna som lockbeten. Ökningen av de obetalda sms-lånen spär på den onödiga överskuldsättningen, säger Jan Åkerlund, förebyggare på Kronofogden.

Missar gamla skulder

Just den bristande kontrollen av kundernas ekonomi är ett problem hos företagen, enligt Konsumentverket. Myndigheten har sedan i våras genomfört en granskning av tio företag som sysslar med sms-lån. Sju av dem har nu varnats på grund av bristfällig kreditprövning. Utredningen för de resterande tre företagen är inte färdig än.

– De vi har varnat samlar inte in tillräckligt med uppgifter för att kunna bedöma kreditvärdigheten hos den som lånar. De tar en kreditupplysning, men den baseras på uppgifter om inkomst som kan vara 1-2 år gamla. De har ingen aning om den aktuella inkomsten eller om det finns skulder hos andra kreditgivare, säger Ulrika Edlund, jurist på Konsumentverket.

75000 procent i ränta

Sms-lånen kan snabbt bli en skuldfälla eftersom räntesatserna oftast är mycket höga. För ett och ett halvt år sedan polisanmälde Konsumentverket HTO Finansiering AB för ocker. Som exempel blev företagets kunder tvungna att betala tillbaka totalt 869 kronor på ett lån på 500 kronor. Företaget tog som mest ut en ränta på 75862 procent, räknat på årsbasis, för ett lån.

Utredningen mot företaget lades ned då polisen upptäckte att företagsledningen satt utomlands.

Så här skrev åklagaren Jens Nilsson i sitt beslut:

”Styrelseledamotema, vilka jag bedömer är de enda som skulle kunna átalas, är numera bosatta i Estland, Kanada och Finland. Finländska myndigheter har erbjudits möjlighet att överta lagföringen i ärendet, men det har de inte velat göra. Förutsättningar finns inte enligt min bedömning att frihetsberöva personer i utlandet för att få dem utlämnade eller överlämnade till Sverige”.

I dag behöver företag som sysslar med snabblån inte söka tillstånd för sin verksamhet hos Finansinspektionen. Det kan dock bli en ändring av reglerna. Frågan utreds nu av Finansdepartementet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN